Шотландското уиски е заплашено от изчезване

2705
Шотландското уиски е заплашено от изчезване
Снимка: iStock

Изменението на климата, причинено от глобалното затопляне, може да доведе до намаляване или дори спиране на производството на уиски в редица дестилерии в Шотландия през следващите 60 години, предупреждава The Independent.

Проучване на Юнивърсити Колидж Лондон установи, че задаващата се топлина и суша, причинени от изменението на климата, могат да повлияят на водата, ечемика и дрождите, необходими за направата на скоч, допълва агенция Фокус.

Изменението на климата може да е засегнало 85% от човечеството

Според анализ на десетки хиляди научни изследвания последиците от изменението на климата вече може да са засегнали 85% от населението ...

Предполага се, че до 2080-те години в Шотландия интензивните и продължителни засушавания ще доведат до намалено и прекъснато водоснабдяване в някои райони. Дестилериите за уиски използват около 61 милиарда литра вода годишно, а за производството на един литър уиски са необходими 46,9 литра вода. Това означава, че сушата ще принуди някои фабрики да „намалят или спрат производството“.

Докладът се основава на данни от сушата през лятото на 2018 г., когато половината дестилерии на Айли, както и няколко дестилерии в Пъртшир, бяха принудени да спрат производството. През същата година компанията за производство на уиски Glenfarclas съобщава, че поради жегата е спряла производството за цял месец.

Изследователите установиха също, че горещата вълна от 2018 г. е довела до 7,9% спад в производството на пивоварен ечемик в Обединеното кралство, което води до значително увеличение на стойността на реколтата. Подобно увеличение на цените, отбелязва вестникът, може да увеличи разходите на шотландската уиски индустрия с около 27 милиона лири, тъй като производството изисква около 800 хиляди тона пивоварен ечемик годишно.

Освен това Университетския колеж в Лондон предрича промяна във вкуса на уискито до 2080 г., тъй като етапите на неговото производство са проектирани да отчитат умерения морски климат на Шотландия. Очаква се повишаването на температурата на въздуха и водата да доведе до неефективно охлаждане на напитката в традиционните дестилерии, което ще създаде проблеми за поддържане на нейната консистенция и качество.

Лятото на 2021 г. е най-топлото в историята на Европа

Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа, макар и отчетените температури да са съвсем малко по-високи от рекордните ст...

Както припомня The Independent, през януари Асоциацията на шотландското уиски представи стратегия за устойчиво развитие, която ангажира сектора да постигне нулеви емисии до 2040 г. и да намали въздействието от производството на скоч върху околната среда. Така асоциацията очаква да постигне нулеви емисии при производството на шотландско уиски пет години преди шотландското правителство, което планира да постигне въглеродна неутралност до 2045 г. Освен това се очаква всички опаковки на нови продукти да бъдат повторно използвани и рециклируеми до 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com