Спрях да купувам скъпа пастърма, правя си я у дома

25704
Спрях да купувам скъпа пастърма, правя си я у дома
Снимка: iStock

Студеният сезон е времето, когато на масата се сяда с чаша домашно червено вино и пастърма за мезе, ако може и тя да е домашна. Голяма вкусотия, която събира приятели и съпътства интересните разговори. Разбира се, че можете да си купите и от магазина, но там цената ще бъде висока, вкусът – съмнителен, а производството – неясно. Ето защо ви предлагаме да заложите на себе си, да запретнете ръкави в кухнята и да си приготвите домашна пастърма, която ще бъде готова само след седмица.

За целта ще ви бъдат необходими: свински бонфилета – 2 бр. по около 800 г всяко, черен пипер – 3-4 зрънца, дафинов лист – 1 бр., морска сол – 150 г, червено вино – 250 мл и вода – 300 мл.

Най-напред пригответе марината като в тенджера сипете водата, солта, черния пипер и дафиновия лист. След като заври, прецедете с гевгир или както ви е по-удобно и оставете настрана да изстива. След това сипете и виното. Може да разберете, че маринатата е готово с тест със сурово яйце. Пуснете го вътре и ако потъне, оставяйки разстояние колкото монета от 20 ст., значи е готова.

Сложете свинските филета в маринатата и притиснете с чиния. Оставете така за едно денонощие. След това ги измийте и оставете в студена вода за 30 минути. Сложете бонфилетата между две дъски за рязане, притискайки ги за 12 часа. Така ще се сплескат и ще придобият желаната форма. Освен това така лесно ще прекарате канапа, на който после ще съхнат. Смесете в купичка подправки – кориандър, черен пипер, сминдух, чубрица, риган, лют червен пипер. Овкусете месото хубаво от всички страни. Закачете пастърмите в мазето или на терасата и ги оставете за седмица. След като може да си хапнете от готовата пастърма. Съхранява се в хладилник.

Освен от свинско месо, може да си приготвите пастърма от конско месо, овче, козе или телешко. Частта, която се използва, е бонфиле или контрафиле, в краен случай може и месо от бут, но ще се получи по-мека пастърма.

Месото, което ще използвате за домашна пастърма, трябва да е прясно, розовеникаво и гладко. Помнете, че то няма да минава термична обработка, затова е важно да е много прясно и качествено. Ако можете, сдобийте се с домашно месо от ферма или човек, на който може да се доверите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com