Страничните ефекти от алкохола, за които дори не подозирате

19937
Страничните ефекти от алкохола, за които дори не подозирате
Снимка: iStock

Злоупотребата с алкохол се свързва не само с типичните за махмурлука оплаквания, но и с още куп неприятни последствия за здравето в дългосрочен аспект. Учените разкриха 12 странични ефекта от консумацията на спиртни напитки, за които дори не подозирате. 

Ето кои са те:

1.Влошаване на зрението

Установено е, че хората, които консумират често алкохол, имат зрителни проблеми. При тях честотата на този проблем е много по-висока от тази при останалите хора. 

2.Нощна енуреза

Нощната енуреза, по-известна като нощно напикаване, в повечето случаи е провокирана от консумацията на алкохол. Пълният пикочен мехур често се оказва за причина за смущенията в съня. 

3.Уртикария, кихане, хрипове, запушен нос

Тези оплаквания най-често се наблюдават като реакции към бирата.

Сулфитите, хистамините, дрождите, танините и яйчните белтъци (понякога използвани като филтриращ агент) също са често срещани причинители на алергични или астматични реакции. В проучване на немското списание Deutsches Arzteblatt International 8,9% от жените и 5,2% от мъжете съобщават за непоносимост и / или алергични симптоми след пиене на вино. Най-честите симптоми включват зачервяване, сърбеж и запушване на носа.

4. Бирена потомания

Това е сериозно състояние, породено от висок прием на алкохол, предимно бира, пет или повече халби на ден и лоша диета. Това е вид хипонатриемия, настъпваща, когато концентрацията на натрий в кръвта е необичайно ниска, според проучвания на случаи в медицинското списание Cureus с отворен достъп. Натрият е критичен електролит, който помага да се регулира количеството вода във и около клетките. Често неговото ниво е много ниско при хоспитализирани пациенти с анамнеза за алкохолизъм. Симптомите на "бирена потомания" включват объркване, умора, главоболие, гадене и мускулна слабост.

5. Смущения в съня

Може би си мислите, че питието вечер ще ви помогне да спите по-добре. Но това не е така. Алкохолната напитка може да наруши дълбокия сън, в най-възстановяващия му етап, а именно няколко часа след заспиване. 

Алкохолът е краткодействащо успокоително, което означава, че от 2 до 3 часа след като концентрациите в кръвта спаднат близо до нула, се стимулира възбуда.

6. Зачервяване на носа

Алкохолът разширява кръвоносните съдове на лицето и особено на носа.

Голяма част от пациентите с розацея отбелязват, че алкохолът, по-специално червеното вино, обостря оплакването им. Червеното вино съдържа подобно на хистамин съединение, наречено тирамин, което е известен вазодилататор. 

7. Спад на телесна температура

Алкохолът е вазодилататор, увеличаващ обема на кръвта в капилярите под повърхността на кожата ви. Това създава усещане за топлина, докато температурата на тялото ви всъщност се понижава, което може да бъде опасно.

Какво правят различните зодии, когато са пияни

Как се държат зодиакалните знаци в нетрезво състояние? Оказва се, че в тях се разкриват съвсем различна същност и черти на характера. Р...

8. Диария

Алкохолът може да предизвика множество промени в храносмилателната система. Консумацията му причинява дразнене на стомашно-чревния тракт, като същевременно нарушава нормалната водоотвеждаща функция на дебелото черво, което води до появата на диария. Алкохолът също така ускорява храносмилането и убива добрите чревни бактерии.

9.Тревожност и депресия

Не е изненадващо, но си струва да се подчертае: много проучвания показват, че разстройствата на настроението като тревожност и депресия са най-честите проблеми с психичното здраве, които се появяват след употребата на алкохол.

10. Лош дъх

Проучване в "Journal of Dental Research", доказва, че приемът на алкохол и наднорменото тегло са свързани с високи нива на летливи сулфиди, които причиняват лош дъх.

11. Кошмари

Ето какво се случва с организма ни по време на махмурлук

Нaй-чecтo мaхмурлукът e cвързaн c глaвoбoлиe, жaждa, гaдeнe и чувcтвo нa oбщa cлaбocт.  Мaхмурлукcкият cиндрoм e нeприятeн зa хoр...

Кошмарите са често срещани при зависими от алкохол пациенти по време на въздържание. Това се дължи на тяхната негативна нагласа към живота.

12. Повишено желание за консумация на мазни храни

Консумацията на алкохол увеличава апетита - това е всеизвестен факт и се дължи на етанола в него.

Учени са стигнали до извода, че консумацията на спиртни напитки стимулира хранителните вериги на мозъка и съответно ни карат да чувстваме глад, въпреки че не сме гладни. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com