Стъпалата на краката може да бъдат индикатор на здравословни проблеми

13628
Стъпалата на краката може да бъдат индикатор на здравословни проблеми
Снимка: iStock

Краката могат да ви болят по ред причини – от неудобни обувки до здравословен проблем. Ако болката е постоянна обаче, трябва да посетите лекар, за да се убедите, че не става дума за сериозно състояние. Има някои симптоми, придружени с болка, които означават различни здравни проблеми.

Гъбички – гъбичките между пръстите на краката са симптоми на т.нар. спортен крак. Той се характеризира още с парене, мехури, лющене и сърбеж на кожата. Може да ползвате продукт против гъбички, за да се отървете от проблема или да се консултирате с лекар.

Мравучкане и изтръпване – може да е знак за множествена склероза. Тези симптоми могат да се усещат с различна сила на двата крака. Важно е да се консултирате с лекар, който да ви даде насоки относно лечението.

Промяна на цвета на пръстите – ако пръстите на краката ви са червени, бели или сини, може да имате болест на Рейно. Ако те променят цвета си от бяло, към синьо и червено, а после пак връщат нормалния тон на кожата, то това е точно този проблем. Консултирайте се с лекар, за да се установи откъде идва това заболяване.

Изтръпване и болка – могат да бъдат симптоми на диабет. Той може да доведе до увреждане на нерви, което от своя страна причинява изтръпване, мравучкане в крайниците, болка.

Без усещане на болка – ако притиснете нокътя си, но не усетите болка, може да имате невропатия. Това е състояние, при което са увредени нервите и трябва да се лекува от специалист.

Болки в петата – ако усещате такава, може да страдате от плантарен фасциит. Това значи възпаление на тъканта на свода на стъпалото. Лекува се лесно с упражнения и почивка.

Подуване и болка – може да са знак за подагра. Това е възпален артрит, причинен от прекалена пикочна киселина в кръвта. Обикновено се облекчава и лекува с промяна на начина на живот. Има хора, които страдат от по-тежка форма. Затова потърсете съвет от специалист.

Неспокойни крака – ако през нощта усещате, че краката ви са неспокойни, може би имате дефицит на желязо. Направете си изследване и попълнете липсите с обогатяване на менюто си с храни, източници на желязо.

Загуба на окосмяване на пръстите на краката – това може да е знак за периферна артериална болест, която се обуславя с лошо кръвообращение. Кръвоносните ви съдове са стеснени и не достига достатъчно кръв към крайниците. Това състояние се характеризира и с язви или липсващ пулс в стъпалото. То е лечимо, но трябва да се допитате до лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com