Супер ефективни и лесни рецепти за домашни препарати за почистване

3055
Супер ефективни и лесни рецепти за домашни препарати за почистване
Снимка: iStock/Guliver

Препаратите за почистване, които купуваме са вредни до голяма степен. В себе си те съдържат химикали, които ни влияят във всяко едно отношение – нервна система, хормонален баланс, храносмилане.  Можете да си спестите всички тези вредни влияния, като си направите сами препаратите за почистване.  В следващите редове ще научите няколко лесни рецепти от съставки, които почти винаги имаме в дома си.

Универсален препарат за почистване.

За да го получите, смесете следните съставки: 2 чаши вода, 1 чаена лъжичка боракс (купува се от аптеката), ½ чаена лъжичка сода, 2 супени лъжици бял оцет, ½ чаена лъжичка кастилски сапун (има го в био магазините). Получената смес се поставя в бутилка с пулверизатор. С този препарат можете да почиствате различни повърхности. 

Препарат за прозорци

На пазара можете да видите много такива. Те са мощни и ви помагат да почистите прозорците си само за секунди, но пък са и доста опасни за здравето. При някои по-чувствителни хора, могат да се развият различни алергии.

Ето и един домашен препарат, който ще получите като смесите 2 чаши вода, ½ чаена лъжичка кастилски сапун, 3 супени лъжици бял оцет. След това преместете в шише и напръскайте добре. Хубаво е преди употреба, да разклатите добре шишето. С тази смес ще видите как прозорците започват да светят, като нови.


Спрей за дезинфекция

В сезона на вирусите той е повече от необходим. Спрейовете на спиртна основа обаче могат да раздразнят кожата и дори да предизвикат алергия. Поради тази причина можете да си приготвите домашен, като смесите 2 чаши вода, ¼ чаша бял оцет, ¼ чаена лъжичка масло от чаено дърво, ¼ чаена лъжичка евкалиптово масло.

Всичко това се слага в бутилка с пулверизатор и разклатете добре. Напръскайте замърсеният участък и забършете с парцал. При нужда можете да разтъркате и с четка, след което да попиете. Ако пък повърхността е много замърсена, то изчакайте 10-15 минути и след това почистете.

Спрей за мухъл и плесен

За да премахнете мухъла, можете са смесите 2 чаши вода, 2 супени лъжици масло от чаено дърво в бутилка с пулверизатор. Чаеното дърво във вид на масло е много силно срещу плесен, мухъл и други гъбични микроорганизми. С това масло лесно можете да почистите такива неща, които са вредни за здравето ни.

Когато го напръскате, оставете го да подейства за известно време. След това почистете с мокра кърпа.

Препарат за полиране на дърво

Всеки, който има дървени мебели у дома, би искал да ги полира и поддържа. За това също има домашно средство. За целта смесете ½ чаша топла вода с ¼ чаена лъжичка лимоново масло. Напръскайте дървената повърхност и втрийте добре. Така ще почистите праха от мебелите, но и ще ги полирате и те ще са като нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com