Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

2580
Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света
Снимка: Getty Images / Guliver

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е изпълнена с философски смисъл. Според мен, той е една от добре пазените тайни на иначе широко известния предимно с плажовете и със секс-туризма курорт Патая.

Живописният комплекс е разположен на нос Ричват на север от града и е изграден от златисто и сребърно тиково дърво плюс червено и черно (желязно) дърво.

Строителството на светилището започва през 1981 година, още не е приключило, но няма опасност да се проточи поне колкото градежа на катедралата „Саграда фамилия“ на Гауди в Барселона. Наследникът на неговия основател е обещал да го завърши през 2025 година. При работата се използват древни тайландски знания за обработката на дърво. Постройката на брега на Сиамския залив е висока 105 метра (твърди се, че е най-извисената дървена сграда в света) и широка 100 м.

Кралят на Тайланд може да бъде изгонен от Германия

Тайландският крал Маха Ваджиралонгкорн може да бъде експулсиран от Германия, ако издава укази от баварската си вила. Това съобщи Deutsc...

Проектът е финансиран изцяло с лични средства от милионера Лек Вириапант (Lek Viriyaphant). В него са преплетени богове, войни и митологични фигури от четири азиатски религии.

Светилището показва, че хората са само прашинки във Вселената и в крайна сметка се сливат с нея. Физическите същества са тленни, но истината и доброто са безсмъртни.

 

В официалния му сайт пише, че предназначението на храма е да използва изкуството и културата като отражение на източните виждания за света, азиатската философия и древните знания. „В този комплекс посетителите възприемат и разбират живота на миналите поколения, отговорността на човека, основополагащите философски принципи на жизнения цикъл, взаимоотношенията със вселената и главната цел на живота – постигането на Утопия“.

Легендата разказва как екстравагантния богаташ Вириапант имал видение свише, че ще живее докато продължава строежът на храма и той напредвал с вглеждане във всеки детайл. Пророчеството се оказало ялово и Лек се споминал, но синът му поема неговото дело. В светилището се преплитат културите на Тайланд, Китай, Камбоджа и Индия, стълбове на будизма и индуизма.

Берлин ще санкционира тайландския крал, ако управлява от Германия

Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че ще има "последици" за тайландския крал Ваджиралонгкорн, ако взема решения или упр...

Най-високата кула на храма, символизираща пътя към истината, е обкръжена от фигурите на четири тайландски девици, всяка от които има собствен облик и е заредена с особен смисъл. Онази, която държи връцете си цвят от лотос е въплъщение на религията, тази с книга – на философията, с гълъб – на мира, а с младенец в прегръдките – на самия живот. На самия връх се извисява ездач върху кон, наречен Пра-Шри, който е пета реинкарнация на Буда.

Изобщо, и най-дребното изображение на загадъчната постройка съдържа сакрален смисъл. Идеята, около която се осмисля декорирането на храма, е изобразяването на семейството на създателя на всичко съществуващо: Баща и Майка, Небе и Земя, Слънце, Звезди, Луна. Органично се смесват индуистски и будистки символи. Цялото светилище представлява единение на най-различни религии, при това не само източни.

 

Строителството на Светилището на истината на плажа Наклуа в Патай продължава. Затова и посетителите влизат задължително с каски. Потракването на чуковете им се слива с мистичната музика, а жените, младенците и митологичните чудовище, вперили очи в посетителите от тавана на сградата допълват атмосферата на тайнственост.

Разбира се, скептиците се съмняват, че храмът е издигнат без помощта на нито един пирон. Оказва се, че гвоздеи има, но те са забити само наполовина. Тайландците твърдят, че щом градежът приключи нитовете ще бъдат извадени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com