Съвет: Как да носим маска, без да запотяваме очилата си

3610
Съвет: Как да носим маска, без да запотяваме очилата си
Снимка: iStock/Guliver

Дори ако сте се ваксинирали срещу COVID-19 или сте се възстановили от инфекция, все пак е важно да носите маска. А с маските идва и един от най-безобидните проблеми на коронавирусната пандемия: замъглените очила. Това се случва, когато топлият дъх излиза от горната част на маската ви и попадне върху по-хладната повърхност на стъклата на очилата ви.

Колкото и да е досадно, не спирайте да носите маската си. Носенето ѝ помага да се спре разпространението на COVID-19. Вместо това, следвайте следните съвети за поддържане на диоптрични очила, слънчеви очила или предпазни очила.

За съжаление, офталмолозите лекуват все повече травми при хора, които не са носили предпазни очила, докато са били с маска. Те са лекували строителни работници, които са претърпели спукване на очни ябълки след премахване на замъглени предпазни очила, и неопитни собственици на къщи, които не са смятали, че трябва да предпазват очите си, докато правят малки проекти по къщата.

„Ако има бутон„ ВКЛЮЧИ “ или има замесен химикал, винаги казвам на пациентите си да носят предпазни средства за очите“, казва д-р Ребека Тейлър, офталмолог.

Маските за еднократна употреба - екологична бомба със закъснител

Покриването на лицето вече е законово изискване на много обществени пространства в цял свят. Още преди да станат задължителни, маските ...

Независимо дали сте  общ работник на строителна площадка или просто присвивате очи през мъглата, за да видите какво има на рафта на хранителния магазин, ето няколко съвета, за да предотвратите замъгляването на очилата от маската на лицето.

Поставете маската си на лицето си

Ако маската ви не пасва добре на лицето ви, топлият въздух е твърде вероятно да излезе и да замъгли лещите ви. Когато слагате маската си, не забравяйте да стиснете върха на маската, за да пасне на формата на носа ви. Ако вашата маска ви позволява, затегнете и страните за по-добро прилепване.

Използвайте медицинска или атлетична лента, за да затворите празнината между моста на носа и горната част на маската. Ако нямате тиксо, опитайте с лепяща превръзка.

Избършете стъклата на очилата си, преди да ги сложите

Как да НЕ ви се запотяват очилата, докато носите маска

Независимо дали говорим за слънчеви, или диоптрични очила, ясно е, че когато сте с маска, положението не е никак розово, а дори клони к...

Разтвор против замъгляване или дори внимателно измиване на стъклата със сапун и вода, преди да ги носите, може да помогне. Това ще предотврати натрупването на водни капчици и замъгляването на стъклата ви.

Регулирайте очилата си

Натискането на очилата напред върху носа ви ще позволи на повече въздух да циркулира и ще попречи на дъха ви да замъгли зрението ви. 

Поставете очилата върху маската за лице

Опитайте да издърпате маската си над носа и да поставите очилата върху нея. Това ще блокира изтичането на въздуха и ще предотврати замъгляването. Ако опитате това, уверете се, че маската ви все още стои правилно върху лицето ви. Носът и устата ви трябва да са напълно покрити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com