Съвети, с които да избегнеш пролетната умора

3476
Съвети, с които да избегнеш пролетната умора
Снимка: iStock/Guliver

Когато настъпва преходът между отиващата си зима и идващата пролет, има едно-единствено нещичко, без което някак си не можем да минем, а толкова много ни се иска да го пропуснем...

Досетихте ли се кое е то?

Ами отговорът е много лесен - пролетната умора. Да, тя измъчва всеки един от нас, но защо всяка година се появява? 

Основната причина за това е отслабването на имунната система. През студените зимни месеци сме свикнали да си стоим повече вкъщи, слънчевите лъчи са малко за тялото ни, не ядем достатъчно зеленчуци и плодове... Липсват ни основните витамини.

Пролетната умора е един неизбежен и неприятен спътник във времето на събуждащата се природа. Нямам как напълно да го избегнем, но има чудесни начини да намалим действието му върху нас. 

Ето как:

Храненето

То е в основата на борбата с пролетната умора. Ако си направим менюто по-здравословно, ние ще подпомогнем възстановителните процеси в организма и ще подкрепим имунната система. 

Започнете ежедневно да консумирате пресни плодове и зеленчуци. Спанакът, морковите и целината ще осигурят на тялото ви голямо количество витамини както и други полезни вещества. Не са за пренебрегване и копривата, киселец, магданоз, чесън и зелен лук! Сега можете да ги намерите на пазара в изобилие. Все още ги има и цитрусовите плодове - мандарини, грейпфрут, портокали, лимони, киви. Яжте плодове и зеленчуци най-малко по 400 грама на ден! Листовите зелени зеленчуци, като спанак, коприва, киселец и лапад, са изключително богати на желязо, но от него се всмуква в червата много малка част. Същото важи и за желязото от бобовите и зърнени храни. Витамин С може значително да подобри всмукването на желязо от растенията. Същото действие имат и плодовите киселини. За да може да усвоите по-добре желязото съдържащо се в лещата, боба, пълнозърнестия хляб, копривата или спанака, по време на ядене пийте портокалов или лимонов сок. Може да ядете и цитрусови плодове за десерт.

Чесънът, праз и кромид лъкът съдържат в състава си съединения на сярата и сулфиди, които убиват микробите и растежа им и намаляват възпалителните процеси. За образуването на тези съединения е необходимо чесънът да се нареже и хубаво смачка, а лъкът след нарязване да бъде оставен да постой известно време. Тогава от тях започва отделянето на ензими, които водят до образуването на активните вещества.

Киселото мляко също е много ценна храна, която ежедневно трябва да консумираме за да сме здрави и за подкрепа на имунитета. Живите млечни бактерии, които млякото съдържа са мощно оръжие за защитната бариера на червата.

Рибата, постното месо, яйцата, млякото и млечните продукти - всичките тези храни са източник на висококачествени белтъчини. Ядките и бобовите храни са растителни продукти, също богати на белтъци. Ежедневно консумирайте поне един представител на белтъчни храни. 

Консумирайте макаронени изделия и пълнозърнест хляб от пълнозърнесто брашно. Те също са богати на витамини и минерали.

Течности

Те също са задължителен елемент да преборите пролетната умора. Тук важи правилото: колкото повече - толкова по-добре. Пийте на ден минимум 2 литра вода. Ако сте любители на кафето, слагайте по-голямо количество вода, защото тази черна напитка сутрин обезводнява организма.

Физическа активност

Увеличете я, или започнете още от днес! Залата за фитнес винаги е чудесен вариант. Но ако там не ви допада или каквото и друго да бъде, правете поне по 1 час през деня това, което ви допада: тичайте, играйте футбол или просто се разхождайте. Честите и дълги разходки ще ви заредят с енергията на слънцето и организмът ви ще свикне по-бързо със смяната на сезоните. При лошо време една 20-минутна аеробика в домашни условия също би се отразила много добре на здравето ви. 

При възможност, правете си и ежедневни вани с етерични масла. Те също имат благоприятно действие при пролетна умора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...