Съвети за пролетно почистване у дома

1684
Съвети за пролетно почистване у дома
Снимка: iStock

Пролетта е времето, когато по-основно трябва да почистите дома си след дългите зимни месеци. И много от вас сигурно го правят, защото това е времето, когато можете да измиете прозорците, да изтупате килима, да избършете и подредите всички шкафове и гардероби, да изперете и приберете зимните дрехи и завивки и така да внесете много свежест в своя дом. По този начин и самите вие ще се чувствате приятно и комфортно.

Ако, както обикновено, се чудите кое по-напред да направите, днес сме ви приготвили няколко съвета, за това как да почистите дома си, на кои неща да обърнете внимание и да не забравяте, така че да сте сигурни, че сте стигнали до всяко кътче и че всяко от тях е идеално чисто. И така,  да започваме. Вземете чифт ръкавици, няколко парцала, гъби и всички препарати за почистване.

Какво трябва да знаем за почистането с пара?

Почистването на дома е една от задачите, която е неизменна част от нашето ежедневие. Така ние полагаме необходимите грижи за него, за д...

Едно от основните правила, при такова мащабно почистване, каквото е пролетното е първо да прегледате всеки шкаф, гардероб и чекмедже за стари и непотребни вещи. Извадете от кухненските шкафове всички продукти, които са с изтекъл срок или пакетчета с подправки, които стоят там отдавна и вече не са годни за употреба. Изчистете хубаво шкафа отвън и отвътре, дезинфекцирайте дръжките  и подредете всички прибори, уреди и продукти, така, че да ви бъде удобно да ги намирате и ползвате.

Избършете добре и печката и фурната, за да премахнете всичката наслоена по тях мазнина, както и мивката и смесителя, които могат да заблестят ако ги изтъркате с мокра гъба и малко сода за хляб. Забършете и плотовете и хладилника, като не забравите да погледнете и в него, за някое забравено бурканче.  Прегледайте и гардероба си за дрехи, които не ви стават или вече не стават за носене. Забършете го добре отвън и отвътре, и подредете дрехите.

Идва ред и на банята, която трябва да се изчисти до блясък и да се дезинфекцира. Измийте добре плочките и фугите, както и ваната или душкабината, смесителите и тоалетната. Така ще премахнете остатъците от мърсотия и котлен камък. Идва ред да измиете и прозорците и да подредите на перваза отвън уханни подправки или цветя. Не забравяйте и библиотеката, като  забършете добре всяка етажерка и не забравяте да махнете прахта, натрупала се с времето върху всяка книга.

Ето и още няколко съвета. Сменяйте често гъбата, с която миете чинии, и не я използвайте, за да замиете хладилника. За това трябва да си имате отделен парцал. Изхвърляйте поне веднъж в месеца торбичката на прахосмукачката и не забравяйте при всяко чистене да дезинфекцирате дръжките на вратите, защото тях пипаме най-често и задържат много мърсотия.

ТОП трик за почистване на пода - който опита веднъж, повтаря

Почистването на пода често не води до очакваните резултати. Дори и при използването на препарат. Освен скъпи, химикалите са и вредни. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com