Тайнaта на най-нежното картофено пюре

23086
Тайнaта на най-нежното картофено пюре
Снимка: iStock/Guliver

Традиционна гарнитура за обяд при много семейства е пухкавото, кремообразно картофено пюре. То е предпочитано от деца и възрастни. Всеки има своя тайна за правилното приготвяне на ястието. Но те все пак има няколко задължителни стъпки за приготвяне на сполучливо картофено пюре.

Подготовка

На първо място, трябва да вземете решение за сорта картофи. Това е много важен момент, защото консистенцията на бъдещото пюре зависи от количеството нишесте. Колкото по-висок е индикаторът, толкова варените картофи ще бъдат по-ронливи. Силно сварените картофи, обаче, няма да са добри, пюрето ще се окаже воднисто.

Сортовете са трудни за запомняне, трябва да се ръководите от външния вид. Картофите с високо съдържание на нишесте имат бяла, кремава зърнеста структура. Кората е плътна. Цветът на самата кора може да бъде кафяв, розов. За пържени картофи изберете картофи с жълта сърцевина. Те имат жълта или наситено розова кора.

Варене

Картофите се измиват старателно, обелват се и се нарязват на парчета. Те трябва да бъдат с еднакъв размер, за да се сварят  едновременно. Що се отнася до размера, кубчетата трябва да са със среден размер. Твърде големите парчета няма да се сварят вътре и картофеното пюре ще бъде на бучки. А малките ще поемат излишната течност, картофеното пюре ще се окаже вискозно, без характерния кремообразен вкус.

Много хора спорят за това в каква вода да сложат картофите за варене. Ако за картофено пюре, залейте нарязаните кубчета със студена вода, оставете да заври, намалете котлона и варете, докато омекнат.

Пюре

Идва най-решаващият момент - картофите са готови. След това трябва незабавно да излеете водата. Груба грешка е да оставите картофите във водата. Веднага след това трябва да започнете да пюрирате. За целта използвайте дървени бъркалки, метални преси, блендери или комбайни с приставка за бъркане. Прекомерното смачкване на картофено пюре само ще го развали, ще загуби ефирността си. Ако се образуват бучки, те все пак няма да се разтворят. Само минаването през сито ще помогне.

Добавки

Добавят се мляко и масло, за да се създаде известният кремообразен вид. Преди да излеете млякото, загрейте го достатъчно, за да стане горещо, излейте го в пюрето и добавете кубче масло. Можете да овкусите с малко смляно индийско орехче, сух копър, чесън или настъргано сирене.

При цялото си съдържание на калории картофеното пюре остава любимо ястие в продължение на много години. Никой не иска да се откаже, просто трябва да спазвате мярката и да се опитате да комбинирате картофено пюре със зеленчуци и подправки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com