Тези навици съсипват здравето ни, без дори да предполагаме

12487
Тези навици съсипват здравето ни, без дори да предполагаме
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневно правим неща, за които дори не предполагаме, че вредят на здравето ни. Ето кои са безобидните на пръв поглед навици, от които трябва да се откажем, за да сме здрави.

1. Кръстосване на краката

През 1999 г. американска компания за хранителни добавки стартира мащабна кампания в САЩ, наречена The Great Cross-Out, която не е просто рекламен трик. Многобройни проучванията потвърждават, че седенето с кръстосани крака (на стол или на пода) води до хипертония, разширени вени и увреждане на нервите.

2. Хранене на птици

Храненето на гълъби е една от любимите дейности на родители и деца. За съжаление, това е не само забавно, но и опасно. Шансовете градска птица да ви зарази с опасна болест са повече от 50%. Гълъбите са преносители на орнитоза, колибацилоза, хистоплазмоза, салмонелоза, туберкулоза, листериоза и куп други опасни инфекции.

3. Носене на слънчеви очила с лошо качество

Евтината пластмаса не предпазва очите от UV лъчите, което при ярка слънчева светлина може да доведе до изгаряне на ретината. Прекалено тъмните стъкла карат зениците да се разширят и в резултат те получават двойна доза ултравиолетово лъчение, което е дори по-вредно, отколкото изобщо да не носите слънчеви очила. Излагането на ултравиолетови лъчи може да причини катаракта, да увреди очите или дори да доведе до рак.

4. Пиене на много вода

Да, правилно сте прочели: пиенето на много вода невинаги е здравословно, въпреки че пиенето на твърде малко вода също е опасно. Нуждите на тялото от вода са индивидуални. Ако се движите много и спортувате, пийте повече; ако имате бъбречни или сърдечно-съдови проблеми, по-добре пийте по-малко вода. И в двата случая следвайте сигналите на тялото ви - ако не усещате жажда, тогава не пийте вода.

5. Топли компреси

Със сигурност това е любимият ви начин за облекчаване на болката, но има цял списък от заболявания, за които топлите компреси са противопоказни -  кървене, остро възпаление в корема (апендицит, холецистит, панкреатит). Не ги прилагайте и през първите няколко часа и няколко дни след навяхване или нараняване. 

6. Приготвяне на пуканки в микровълнова печка

Не става въпрос за начина, по който ги приготвяте, а за съдържанието на пликовете с царевица за пуканки в микровълновата печка. Опасността тук идва от химикал, наречен диацетил. Това е синтетично масло и ароматизиращ агент 2 в 1. Изпарявайки се при нагряване, той попада в белите дробове и ги уврежда. Можете да намалите риска за белите дробове, като оставите пуканките да се охладят, преди да ги изядете.

7. Хранене на бюрото

Това със сигурност не е подходящото място за хранене заради тонове бактерии, натрупани по неговата повърхност.

8. Носенето на отворени обувки в града

Има голяма вероятност да се нараните и в случая всяка малка рана, било то ухапване от насекомо или мехур от изгаряне, лесно се инфектира. В крайна сметка тази инфекция може да се разпространи в цялото тяло.

9. Пиене на обезмаслено мляко

При извличане на мазнините от млякото, се извличат и витамините от него. Обикновено те се заместват със синтетични вещества. За целта много производители добавят мляко на прах, което може да окисли холестерола в млякото. Все още няма клинични доказателства, но е известно, че животните, консумиращи окислен холестерол, са имали натрупване на артериална плака, която може да увеличи риска от инфаркт.

10. Неправилна стойка

Правилната стойка означава симетрично положение на всички органи. Погрижете се за гръбнака си - регулирайте офис стола и го използвайте правилно. Задължително е облегалката му да приляга плътно към гръбнака ви.

11. Спане настрани или по корем

Този навик може да причини различни здравословни проблеми, а някои от тях са доста сериозни, ако не бъдат разрешени своевременно. Когато спите настрани, в така наречената фетална поза, предотвратявате свободното движение на диафрагмата, което причинява различни проблеми, включително болки в гърба и белодробни проблеми.

Спането по корем от своя страна е още по-опасно, тъй като оказва натиск върху всички органи, което в дългосрочен план води до увреждане на нервите и сърдечни проблеми. Спането по гръб е най-добрият вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com