Типични български особености и обичаи, които чужденците не могат да схванат

3882
Типични български особености и обичаи, които чужденците не могат да схванат
Снимка: iStock/Guliver

В България си имаме своите традиции и вярвания, някои от които се оказват доста странни за чужденците. Притежаваме доста цветущи български черти, присъщи и на всеизвестния Бай Ганьо. Но нека видим кои са нещата, най-трудни за възприемане от другите националности:

Кимането наопаки

Ние сме единствената държава, в която кимаме наопаки. Навсякъде по света нашето „не“ значи „да“ и обратното. А защо е така? Нямаме ясен и конкретен отговор.

Особеностите на местната кухня 

Всеки народ има своите традиционни ястия и като цяло – кухня. Но нашата боза за чужденците е доста странна напитка – кафява и гъста, определено неизглеждаща апетитно. Друг пример можем да дадем с прословутата ни шкембе чорба – разни части от животно плуват из чорба с  голямо количество чесън и мазнина. 
Но все пак, когато нягостяваме, го правим обилно – като започнем от шопската салата и ракията, та чак до разнообразна скара и таратор. И въпреки че се стараят толкова да представят традиционната ни кухня подобаващо, голяма част от българите не приемат чуждестранните кухни и не ги оценяват адекватно. Същински родолюбци и патриоти!

Странните честитки

„Честита баня“, „Честита прическа“, „Живи и здрави“ – определено попадат в графа странни и нелогични изрази сред чужденците. 

Поп-фолк музиката

Въпреки че доста голяма част от младото поколение чужденци одобрява този музикален жанр, за тях текстовете си остават странни – котенца, патенца, кученца, шушани и всякакви други дивотии. 

Скъпите коли на газ

Чужденците може би все още не са си изяснили българския манталитет, след като се чудят на скъпите коли, предвижващи се на газ. За тях не е логично да караш луксозна кола и на такова гориво, но все пак за българина е важна опаковката, а не вътрешността.

Корупцията

Не твърдим, че корупция има само в България. Напротив, тя е навсякъде, но не толкова открита, колкото тук. Всеки чужденец може да попадне на общински служител, който съвсем спокойно да си му потърси пари. За нас това е съвсем нормална част от ежедневието, но за човек от друга страна е направо немислимо.

Студентски град

Тук навлизаме в дълбокото. Хората от другите страни са свикнали сградите, пригодени за студенти, да са съвсем нормални и обичайни. Но стъпят ли в България и озоват ли се в Студентски град – броят на местата за забавление като игрални зали, кафенета и дискотеки е значително по-голям от този на местата за учене, книжарниците и спортните зали. И все пак, чуждестранните студенти много бързо привикват и се вписват в обстановката.

Имените дни и други празници

За чужденците най-странното относно празниците е на първо място огромният им брой – над 180 повода за честване. Друго е, че те не разбират голямото значение, което отдаваме на имените дни. Трето – не им е ясно защо отработваме празниците, на които сме почивали. И последно – ние имаме цели 3 национални праника, в сравнение с другите държави, които имат по един.

Отношението към чужденците

В по-голяма част от случаите чужденците се приемат присърце, българите много се радваме на тях и им помагаме с каквото можем. Разбира се, има и такива хора, на които чуждото присъствие не им допада. Но никога не гледат нормално на човек от друга страна.
Най-важното, на което първо научаваме един чужденец, са псувните. Следват други съществени думички като например „Наздраве!“.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com