Топ 10 съвета за избор на първа кола за млад шофьор

31473
Топ 10 съвета за избор на първа кола за млад шофьор
Снимка: Nokian Tyres

Каква кола трябва да кара млад шофьор?

Изборът на кола за начинаещ шофьор е по-труден, отколкото за опитен такъв. Трябва да се внимава в това отношение, както с избора на автомобил, така и с пътя. Колата трябва да е възможно най-удобна, безопасна и икономична. Ние ви казваме кои автомобили избират начинаещите и отговаряме на често задавани въпроси.

Как да изберем първата кола?

Основният критерий е безопасността!

Според експертите 49% от шофьорите попадат в катастрофи с различна тежест през първата си година зад волана. Когато избирате кола за начинаещ, погледнете резултатите от краш тестовете - те показват вероятността от нараняване при злополука.

Автомобилът от начинаещ шофьор трябва да се управлява лесно и гладко

Няма "шофьорски" модели като BMW М3 или Mini Cooper - те реагират твърде остро на волана. Но стегнатият волан на Nissan Terrano също може да се окаже недостатък. Основното нещо е умереността.

Рейтинг на най-добрите употребявани автомобили

Във всяко нещо трябва да се търси и златната среда

Съветваме ви да разгледате диапазона от 80 до 150 конски сили за автомобили, от 120 до 200 конски сили - за кросоувъри. Изпреварването със слаба кола става бавно и това прави ситуацията опасна. Но не всеки опитен шофьор ще се справи с излишната мощност.

Първата кола за начинаещ шофьор не трябва да бъде масивна и тежка

Mercedes-Benz G-Klasse, Cadillac Escalade и BMW X7 изглеждат впечатляващи. Но именно те изискват внимателно боравене - трябва да следите размерите, да забавяте предварително и да прецените ширината на проходите отдалеч.

Въпросът за парите също е важен

Става дума не толкова за цената на автомобила, колкото за разходите по поддръжка и ремонт на каросерията. Ако разходите се окажат непосилно бреме за вашия бюджет, колата няма да работи през повечето време. Така смисълът от покупката ще е загубен.

Бензин или дизел?

Бензиновият двигател е по-тих, по-евтин за поддръжка и по-лесен за стартиране при ниски температури, така че е за предпочитане за първата кола. Той се износва по-бързо, но с него ще харчите повече пари за зареждане.

Дизеловият двигател е по-икономичен, има по-добра динамика, издържа по-дълго. Но трябва да се подготвите за шум, вибрации и трудно стартиране в студено време. Освен това всеки ремонт ще струва повече.

За ползите от скрапирането на стари автомобили

Кое устройство да избера – предно или задно предаване

За начинаещи шофьори е по-добре да изберете автомобили с предно предаване. Те са по-леки, по-икономични, по-евтини и по-лесни за управление. При резки маневри такива автомобили „държат до последно“, като се занасят само на границата на възможностите си.

Автомобилите със задно предаване са по-подходящи за опитни шофьори, които обичат динамичното шофиране. Те ускоряват по-бързо, остават стабилни при високи скорости и се разгръщат в тесни пространства. Такива машини са и далеч по-скъпи, по-тежки и по-лесни за плъзгане при маневриране.

Механична или автоматична скоростна кутия

Ръчната скоростна кутия е по-евтина, по-надеждна и по-лесна за поддръжка. С нея разходът на гориво на автомобила ще е малко по-нисък. Начинаещият ще трябва да се научи как да се движи плавно, балансирайки съединителя. В града всяко пътуване ще се превърне в стрес, но на магистралата няма да има такива проблеми.

Автоматичната скоростна кутия е по-скъпа, изисква повече инвестиции и увеличава разхода на гориво. С нея може да се съсредоточите върху пътя. Автоматиката е незаменима за тези, които се учат да шофират в града.

Заключение

Автомобилът за начинаещ трябва да бъде безопасен, удобен, икономичен и евтин за поддръжка.

Тук е важно да се спазва и умереността по размер, мощност и простор. В компактния клас тези критерии отговарят на минималистичната Skoda Rapid , надеждния Hyundai Solaris и бюджетния Renault Sandero. Автомобилите от средния клас включват тихата Toyota Camry, високотехнологичната Kia K5 и издръжливия Ford Mondeo. Сред кросоувърите се открояват просторният Nissan Qashqai, достъпният Chery Tiggo и икономичната Mazda CX-30

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com