Топ 5 насоки при първо зареждане на батерия на лаптоп

24883
Топ 5 насоки при първо зареждане на батерия на лаптоп
Снимка: iStock

Всяка батерия за лаптоп има ограничен живот. Такава рядко надвишава 5 години. За много потребители на лаптопи батерията не издържа дори този период, което по правило е свързано с нарушаване на изискванията за работа. Ето защо всеки собственик на лаптоп трябва да знае как правилно да зарежда батерията на лаптопа и да работи с нея. Това значително ще удължи живота й.

Видове батерии за лаптоп

За да разберете за топ 5 насоки при първо зареждане на батерия на лаптоп, първо трябва да определите нейния тип. Съвременните батерии са от следните видове:

Никел метал хидрид (Ni-MH). Те са алкални батерии, използвани за захранване на играчки, електроника, лампи и други домакински уреди. Те се отличават с относително нисък електрически капацитет, така че не са били при лаптопи много дълго време.

Никел-кадмий (Ni-CD). Основната област на използване на преносими батерии от този тип е захранването на ръчни електрически инструменти. Днес такива батерии практически не се използват в лаптопите.

Литиево-йонни (Li-Ion). Най-често срещаният тип батерия, която в момента се използва в повечето лаптопи. Предимствата им са в ниското тегло и размер, високата издръжливост. Те са проектирани за приблизително 1000 работни цикъла и не изискват поддръжка. Друго предимство е ниският саморазряд на такива батерии. Това ги прави много подходящи за захранване на устройства, предназначени за дълъг живот на батерията, включително лаптопи.

Грижи за лаптопа – колко често да го почиствате?

Топ 5 насоки при първо зареждане на батерия на лаптоп

Спазването на препоръките на производителя за работа и зареждане на батерията ще е от полза за увеличаване живота на батерията. Едно от основните изисквания е използването на оригиналния адаптер. 

Нов лаптоп

В мрежата има много съвети как да заредите нова батерия за лаптоп. Обикновено се дават препоръките със специален режим на зареждане, който трябва да се поддържа през първите няколко цикъла, за да се "разклати" батерията. В действителност тези съвети са старички. Съвременните модели литиево-йонни батерии, които се използват на лаптопи, не изискват подобни действия. Следователно можете да зареждате компютъра си по всяко удобно време, както и да го включите. Не е необходимо да чакате, докато батерията падне напълно, за да свържете с адаптера.

Преди да заредите батерията на лаптопа за първи път трябва да се уверите, че включения адаптер работи. Едва след това го свържете към устройството.

Когато зареждате за първи път, се препоръчва да заредите напълно батерията. След това изключете зарядното устройство и измерете времето до пълното падане на батерията. Това ще ви помогне да се ориентирате в реалния живот на батерията на новата джаджа и да оцените спецификациите на производителя.

Как бързо и без много усилия да почистим клавиатурата на лаптопа

При ежедневна употреба

Когато използвате батерия за лаптоп, вземете предвид ограничен ресурс. Всяка батерия има определен брой цикли зареждане-изтощаване, при достигането им капацитета на батерията ще намалее значително и бързо ще падне. В резултат на това няма да е възможно да се работи нормално на лаптопа без да е свързан към електрическата мрежа.

За да отложите максимално този момент, трябва да имате идея как да заредите батерията на лаптопа и тя да работи в щадящ режим. Не трябва да довеждате батерията до пълно изтощаване и след това да я зареждате напълно. Препоръчително е да свържете адаптера за зареждане, когато нивото на заряд падне до 20%.

Възможно ли е винаги да държите лаптопа на зарядно

Често собствениците на лаптопи, докато работят у дома или в офиса, постоянно изключват зарядното устройство. Смята се, че ако оставите адаптера включен при 100% зареждане, батерията ще се презареди и ще се повреди по-бързо.

Всъщност всички модерни лаптопи имат вградени контролери, които контролират процеса на зареждане. Когато батерията е 100% заредена, контролерът превключва захранването от батерията директно към дънната платка. В този режим батерията остава неактивна и се включва автоматично само когато адаптерът е изключен.

Следователно нищо лошо няма да се случи с батерията, ако лаптопът е постоянно свързан към електрическата мрежа. Напротив, в този режим се намалява натоварването на батерията, което като цяло удължава живота й.

Изгодно ли е да купиш компютър или лаптоп втора ръка?

Как да съхранявате правилно батерията на лаптопа?

Собствениците на лаптопи, които са със сменяема батерия, трябва да знаят повече от това как да заредят новата батерия за лаптоп. Това трябва да се прави с цел по-нататъшна употреба. Също така е важно да разберете как правилно да съхранявате батерията. Ако има нужда от дългосрочно съхранение на източника на енергия отделно от притурката, тогава той трябва да бъде зареден до ниво от най-малко 80%.

Това е необходимо, защото батерията постепенно се изтощава дори и да е изключена. Ако влезе в дълбок разряд, тогава само специалисти ще могат да го възстановят и то с малък шанс. Ето защо е важно лаптопът да има достатъчно количество заряд. При продължително съхранение се препоръчва периодично да свързвате батерията и да проверявате нивото на зареждане и когато се налага да презареждате.

Важно е да се спазват условията за съхранение на батерията. Загубата на заряд се ускорява значително при висока влажност. Също така капацитетът може да бъде загубен, когато батерията се нагрее. Така например, ако бъде оставена на слънце или близо до нагревател. Изключително негативно се влияе от продължително излагане на отрицателни температури.

10 съвета как да поддържате своя лаптоп във форма

Колко време изисква зареждането на батерията?

Както споменахме, времето за зареждане на съвременния лаптоп не е ограничено, благодарение на контролера, който контролира процеса. Минималното време за пълно зареждане варира в диапазона от 0,1-0,2 към получената стойност. Тук под внимание трябва да се вземе загубата на ефективност.

Така батерия от 9000 mAh (9 Ah) от зарядно устройство с номинален ток от 3A ще се зарежда средно за около от 3 ч. 18 мин. и до максимум 3 ч. 36 мин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com