Торене на здравец, който е отглеждан на балкона

10766
Торене на здравец, който е отглеждан на балкона
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Торенето на пеларгониите е важна грижа при отглеждането на тези растения. Гераниумът е едно от най-красивите и лесни за отглеждане балконски растения. За да са здрави и да цъфтят здравецът, трябва системно да се наторява. На пазара има много торове за пеларгония - кой да изберете?

На слънчеви балкони най-често се отглеждат едроцветен пеларгоний ( Pelargonium grandiflorum ) и ивичест пеларгоний ( Pelargonium hortorum ). На сянка обаче пеларгония с бръшлянови листа ( Pelargonium hederifolium ) и ангина ( Pelargonium graveolens)). Всички тези здравец са невзискателни и могат да бъдат препоръчани на всеки. Единственият им недостатък е чувствителността им към ниски температури (растенията идват от Южна Африка). Ключът към успешното отглеждане на здравец е плодородна, добре дренирана почва, редовно поливане, прищипване на цветя или издънки и балансирано торене. Опитваме се да отговорим на въпроса: как и с какво да наторяваме здравец?

Какъв тор за здравец да изберете?

За цъфтящи здравец фосфорът (P) е от голямо значение . Влияе на цъфтежа и правилния растеж на кореновата система. За да има растението атрактивен хабитус и по-добро разклоняване, то трябва да се подхранва с калий (К) – този елемент е особено важен при ангина на декоративните листа. Освен това си струва да изберете торове с микроелементи, които участват в много физиологични процеси в зелените. За наторяване на пеларгония си струва да използвате 2-3 вида торове. Това не трябва да се третира като ненужен разход – особено след като торовете могат да се използват за подхранване на други цъфтящи растения. През пролетта си струва да използвате торове с малко повече азот, тогава си струва да поставите фосфорно-калиеви торове.

Повечето от торовете се предлагат в течна форма (разтварят се във високо разреждане с вода). На пазара обаче можете да намерите и гранулирани торове и торови пръчици. Последните действат бавно и с малък интензитет, като систематично отделят хранителни вещества. Това е добро решение за забравящи хора; Торовете в горния списък се различават значително по своя химичен състав. Струва си да се помни, че тези с високо съдържание на хранителни вещества дават по-бърз ефект (и се използват в по-голямо разреждане), но са по-малко безопасни. Това важи по-специално за азотните съединения. При закупуване на тор можете да намерите и информацията на опаковката. Терминът се отнася до бионаличността на определени елементи (под формата на хелати те се усвояват по-бързо, преместват се и се усвояват от растенията); Понякога в торовете азотът се отделя в нитратна и амониева форма. Това влияе наред с други върху степента на излугване на хранителните съединения. Всъщност, в здравец, отглеждан на балкона (тоест - в контейнер) и редовно наторен, няма особено значение. Отчита се общият азот, което не променя факта, че е по-добре да се избират торове с по-ниско съдържание на азот.

Други торове за пеларгония

За здравец могат да се използват различни торове – важно е те да съдържат малко азот и много калий и фосфор. Особено полезни са хумусните торове, които не съдържат химически добавки. Те са многокомпонентни и напълно безопасни за растенията. Освен това, течният оборски тор от коприва (азот) и хвощ (силициев диоксид) може да се третира като тор. Поливайки растенията с тях, ние не само осигуряваме хранителни вещества, но и намаляваме риска от болести и неприятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com