Това са домашните любимци на бъдещето

14548
Това са домашните любимци на бъдещето

Китайски генетици за първи път използвали CRISPR – технология за редактиране на гени – за създаването на супурмускулести кучета.

Задачата била да се създадат опитни животни, чието състояние да повтаря дегенеративни човешки болести и с чиято помощ да може да се лекуват тези болести или да се контролират те, но също този опит разкрива перспектива за създаването на домашни животни, създадени по поръчка.

Евтината и мощна технология по редактиране на гени CRISPR завладяла научната общественост неочаквано. Само за последната година биолозите са я използвали за генетични модификации на човешки ембриони, производство на огромни плодове и създаването на микропрасета.

ГМО-мутантът Белгийско синьо говедо

Създадената чрез генетични експерименти с ГМО порода Белгийско синьо говедо изглежда като резултат на игра с Фотошоп, но всъщност предс...

Сега според Масачузетския технологичен институт китайските учени са използвали CRISPR за отключване на гена за изработване на миостатин при кучета от породата бигъл, което практически двойно увеличава тяхната мускулна маса.

Детайлите от изследването са публикувани в сп. Molecular Cell Biology. Тяхната мутация прилича на това, което се среща при гончета с нарушено отделяне на миостатин, специално отгледани чрез селекция.

Изследователите казват, че супермускулестите кучета могат да се използват като кучета пазачи, в полицията и за военни цели, но главната цел на експеримента е създаването на кучета с други ДНК мутации, включително такива, които водят до болест на Паркинсон и мускулна дистрофия.

"Целта на изследването е биомедицинско изследване на ново поколение болни кучета, тъй като самите кучета са много близки до хората по метаболитни, физиологични и анатомични характеристики", казва Лянцю Лай, съавтор на изследването от лабораторията за регенеративна биология на Биомедицинския институт по здравеопазване в Гуанджоу.

Британски учени ще модифицират човешки ембриони

Британски учени подадоха молба до правителството за генетично модифициране на човешки ембриони, съобщава The Guardian. Това се случва ...

Когато се наруши работата на гена миостатин, тялото престава да произвежда белтъка, контролиращ растежа на мускулите, и в резултат се появява допълнителна мускулна маса. При някои хора подобна болест се получава по естествен начин.

Изучавайки тази генетична особеност и съответните ѝ мускулен растеж и атрофия, учените се надяват да открият лекарство срещу дегенеративни болести при хората. Прилагането на технологията CRISPR върху хора сега е незаконно, още повече че, както показва това изследване, редактирането на човешкия геном е възможно в не толкова далечно бъдеще.

Изследователите казват, че нямат планове да развъждат генномодифицирани кучета, но вече е очевидно как в бъдеще може да се използва тази технология. В бъдеще кучетата и други животни, живеещи с човека, могат да се подлагат на генетични манипулации, включително изменения в нивото на интелекта, темперамента, физическите пропорции и цветовата окраска, заключават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com