Традиционна италианска пица

14570
Традиционна италианска пица
Снимка: iStock/Guliver

Днес пицата е едно от любимите ястия на съвременния човек. Можем да си поръчаме пица в най-изисканите ресторанти или да си купим пица на парче от малки заведения за бързо хранене. Многобройни са видовете пица, които виждаме – с шунка, гъби, кашкавал, морски дарове, луканка, бекон, чушки, кисели краставички, какво ли не. Някои ресторантьори смятат, че колкото повече продукти има върху блата пица, толкова по-вкусна и по-скъпа е тя. Така ли е наистина?

Най-напред пицата се появява на улиците в Неапол като бърза закуска през 17-ти век. Тогава (а дори и днес) се е смятало, че колкото по-семпла е пицата, толкова е по-вкусна. Класическата пица Неаполитана се състояла само от тесто и сос от домати от сорта Сан Марцано, риган или босилек, малко чесън, сол и зехтин. Този вид пица продължава да е сред най-популярните днес, без промяна в рецептата.

6 любопитни факта за пицата

На 17 януари светът отбеляза Международния ден на пицата, считана за едно от най-популярните блюда в света, способно да обедини всички ...

Друга популярна пица също идва от Неапол. Когато кралица Маргарита Савойска посещава града през 1889 г., била очарована от местен пекар, който в нейна чест приготвил пица с цветовете на новия флаг на Италия – червени домати, бяла моцарела и зелен босилек. Така пицата получава името Маргарита, с което е известна и днес.

За най-популярна днес се счита пицата "Четири сезона" (Куатро Стаджони), създадена отново в Неапол още през 17-ти век. Състои се от домати, морски дарове, наденица и гъби. За първи път до този момент възниква проблемът как толкова много съставки да се поставят върху един слой тесто. Тогава готвачът разделя пицата на 4 сектора, всеки от които е с различно покритие. Секторът на гъбите представя зимата, пролетта е запазена за морските дарове, летният сектор е покрит с италианската наденица Саламе, а есента – с  домати. Отгоре е поръсена с босилек и моцарела.

Днес срещаме хиляди видове пица. През 2004 г. италиански правителствен вестник публикува рецепта за истинска италианска пица. Тя трябва да бъде изпечена на дървена пещ. Дори заведение за хранене, което не притежава дървена пещ, официално не може да се нарича "пицария". Разбира се, най-хубавата пица, и най-автентичната, се приготвя от свежи местни съставки. Ето какво трябва да съдържа истинската пица: много тънка кора, пълнеж най-вече от моцарела и специални сортове домати, само босилек, риган и чесън като подправки, зехтин. Температурата на фурната трябва да е точно 485 градуса, а времето за печене точно 2 минути.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com