Трети опит за ремонт на банята в „Овча купел“ - със 7,6 млн. лева (СНИМКИ)

7642
Трети опит за ремонт на банята в „Овча купел“ - със 7,6 млн. лева (СНИМКИ)
Снимка: РИМ - София

Със 7,6 млн. лв. се прави трети опит за ремонт на банята в кв. „Овча купел“. Този път и възложителят е променен – Регионалният исторически музей (РИМ) в София. Предишните две процедури, прекратени впоследствие, бяха водени от Столична община.

Провалът в тази поръчка се яви и основната причина, заради която бе освободен зам.-кметът по култура, образование и спорт проф. д-р Тодор Чобанов в края на април.

Стартът й бе даден през декември 2019 година, като прогнозната й стойност беше близо 3,3 млн. лв. с ДДС. За изпълнение обаче само на първия етап от обекта - изграждане на Център за върхови постижения с реконструкция и модернизация на баня „Овча купел“ и превръщането й в уелнес и спа център. През април 2020 г. поръчката бе прекратена заради становище на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), че е допуснато „изграждане и развитие на „Център за върхови постижения „Наследство БГ" в обема на сградата ", което не е съобразено с културно-историческата стойност на обекта и с режима му на опазване, който не допуска промяна на функцията. И още, че към идейния проект „не е приложено геодезично заснемане на сградата и подробна конструктивна експертиза с натурно и лабораторно обследване, отразяваща цялостното състояние на сградата“. В проекта „не са означени зоните на новата намеса“, като не са „посочени автентични елементи (в интериор и екстериор), а по отношение на предвидените консервационно-реставрационни дейности не са посочени конкретните елементи, които се запазват и за кои са предвидени КРР“.

 

 

 

 

 

(Сегашното състояние на банята отвън)

Следващото обявление е от февруари месец тази година, като прогнозна стойност на обекта е вече над 4,2 млн. лв. с ДДС с малко повече дейности от предния път.

По средата на април дойде второто прекратяване. Кратката причина за него е некоректно описание на финансирането – кои институции кои дейности обезпечават.

Част от финансирането е предоставено от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с водещ бенефициент СУ „Св. Климент Охридски“, както и още 11 бенефициенти, сред които Регионалният исторически музей в София. Столична община е асоцииран партньор с 2 641 670 лв. от същата оперативна програма. Конкретни разходи обаче по този проект ще се считат за допустими само при условие, че са извършени от РИМ-София, не от асоциирания партньор.

 

 

 

 

 

(Елементи на банята отвътре)

Днес е публикувано третото поред обявление за адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ като рекреативен център с активно използване на минералната вода. То е вече за пълната му стойност, съответно и пълното реализиране на проекта.

Поръчката е инженерингова – за проектиране, строителство и авторски надзор.

 

 

 

 

 

(Така е проектирана да изглежда в бъдеще)

Този път е вписано изрично, че РИМ – София, ще изпълни строителните дейности за адаптация и реставрация на минералната баня в частта, от която ще се изградят помещения и лаборатории  на  Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“.

„Основното предназначение и функции, включващо активното използване на минералната вода, не се нарушават. Това е в съответствие с програмата на Столична община за оползотворяване на хидротермалните ресурси  от находищата на минерални води на територията на столицата от 2017 г., според която в сградата се предвижда да се изгради иновативен рекреативен център“, е посочено в документацията.

Така, в банята ще се обособят две зони –„Рекреация“ и „Наука“.

 

 

 

От АКФ седем пъти искат достъп до информация заради поръчката за баня "Овча купел"

Поради липсата на прозрачност за фактите по обновяването на баня „Овча купел“, от февруари 2021 г. до сега Антикорупционния...

 

 

(Формата на обекта, погледнат отгоре)

В рекреативния център ще се предлагат процедури с минерална вода, възстановителни терапии, занимания за здраве и подобряване качеството на живот.

В Центъра за върхови постижения ще се извършват независими фундаментални научни изследвания, индустриални научни изследвания, разработване на нови продукти и услуги, преподаване, публикации и трансфер на знания.

Още: Столична община с нови стъпки за възстановяване на банята в „Овча купел“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София