Трикове, с които да облекчиш слънчевото изгаряне

654
Трикове, с които да облекчиш слънчевото изгаряне
Снимка: iStock/Guliver

Е, вече е станало. След като прекарахте целия ден на слънце, кожата ви се зачерви, изгоря и започна много да ви боли. Разбира се, най-добре е да предотвратите слънчево изгаряне, но сега е време да действате, а не да размишлявате. Не е нужно да бързате към аптеката, за да се отървете от подуването и зачервяването. Вече имате много ефективни лекарства за слънчево изгаряне у дома и дори не ги познавате! Ето 5-те от най-добрите природни домашни средства за облекчаване на болката и успокояване на слънчево изгаряне.

1. Студен компрес

Това е един от най-лесните и ефективни начини за изгаряне. На зачервената кожа трябва да се приложи студен компрес - просто накиснете кърпа или марля в студена вода и след това я поставете на горещото място. Прохладата облекчава болката и намалява зачервяването.

2. Вана с ябълков оцет

Ако кожата ви гори и боли, вземете лечебна вана. Достатъчно е да добавите около 1 чаша ябълков оцет във ваната с вода, за да успокоите дразненето на кожата. Добавянето на ябълков оцет ще помогне да се поддържа балансирано ф на кожата ви, тъй като е почти идентично с това на здравата кожа.

3. Алое

Всеки от нас трябва да има саксия с алое вера в дома си. Това е невероятно растение, което помага при много кожни проблеми, включително слънчево изгаряне. Гелът в листата на алое вера е истински чудотворец - овлажнява перфектно кожата, създава защитна бариера върху нея и я охлажда. В допълнение, той съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението в епидермиса. Съдържащите се в алоето вещества ускоряват оздравителните процеси, благодарение на което бързо ще забравите за болезненото изгаряне.

4. Невен

Невенът е растение с много лечебни свойства. В миналото се е използвал при акне и екзема. Може да бъде полезен и след връщане от плажа, тъй като успокоява кожата и намалява възпалението. Как да го приложим? Съберете пресни цветя от невен, запарете ги като чай, оставете да се охладят и след това компресирайте запарката. Също така си струва да добавите венчелистчета към ваната и да вземете регенеративна вана след слънчеви бани .

5. Мента

Ментолът в листата на мента е едно от най-ефективните естествени охлаждащи вещества. Можете да използвате мента по два начина. Пиейки чай, ще се охладите отвътре и ще се регенерирате по-бързо след ден на слънце. Настойката от мента може да се използва и за приготвяне на охлаждащи компреси. Това е много ефективно средство срещу слънчево изгаряне, но трябва да се внимава при използването му. Ментата прави кожата по-чувствителна на слънчева светлина, затова прилагайте компрес вечер и се уверете, че кожата ви е чиста, преди да излезете навън на следващия ден.

Все пак не чакайте да сте стигне до тук, а вземайте навреме познатите предпазни мерки срещу изгаряния от слънцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...