Търси се мини багер за единствения слон в Софийския зоопарк (ВИДЕО)

31694

Единственият слон в Софийския зоопарк и един от малкото на Балканите – слоницата Артайда, спешно се нуждае от малогабаритна техника от типа на мини багерите "Bobcat", научи Actualno.com. С такава машина може бързо да се преустрои домът на слоницата след дългата зима, което вече е крайно належащо и е важно не само за комфорта, но и за здравето й.

Животното тежи 5 тона и като всеки слон изкарва почти целия си живот на крак, но в двора на къщата си заради дупки и препятствия рискува на всяка крачка да нарани стъпалата си, а те са особено важни за него. Под костите на ходилата си слоновете имат гелообразна тъкан, която е като амортисьор при стъпване. Освен за опора и движение ходилата им служат и като антени, защото тези животни чуват и с тях - преслушват Земята, долавяйки вибрациите от далечните стъпки на роднини и себеподобни. Артайда сякаш осъзнава колко важни са грижите за краката ѝ и даже помага на лекарите и гледачите да й правят педикюр, видя репортер на Actualno.com.

ВИДЕО: Слоницата Артайда на педикюр

Педикюрът на слоницата

Процедурата започва с киснене на слонските крака в кофи с дезинфектант, където Артайда наджапва сама. После - миене крак по крак с маркуч. Продължава се с вдигане последователно на всеки крак, което също прави сама (командвана на немски, защото някога е била артистка в германски цирк) и следват манипулациите с грамадна пила нокът по нокът. "Тук няма нужда от упойка. Тя просто си вдига крака и ми позволява да я манипулирам", показа докторът.

Само по интонацията, с която ѝ се говори, Артайда разбира настроението на човека и реагира. Д-р Цветков се обръща към нея на галено с "Тайди" или "Тайдичка" и тя безропотно му се подчинява. Усеща когато докторът ѝ говори на нас и започва да ревнува.

"Не! Не ми пипай пилата!", с мил тон и усмивка д-р Цветков направи забележка на Артайда, стържейки гигантските ѝ нокти – всеки от които колкото човешка длан. "Пипа ми пилата. Заиграва се", оплака се на шега той. "Тайдичка!". пак мило ѝ се скара при повторния ѝ опит. "Ето я пак", сигнализира той и виждаме игривия хобот на слоницата в нов опит да отмъкне пилата. "Палавница! Тя е една изключително възпитана палавница", направи ѝ комплимент пред гостите докторът и Артайда му повярва. Пробва да грабне през решетките фотоапарата на репортера на Actualno.com, но не успя.

"Ако ѝ се говори непрекъснато със спокоен тон може да си държи вдигнат крака и цял час. Това, че не се страхува и даже ни помага е много важно, защото педикюр трябва да й правим всеки ден или поне през ден. Иначе стават абсцеси и болезнени рани, които ѝ пречат да ходи. Освен това ще спре и да изпълнява команди", обясни докторът.

Снимки: Ива Иванова/ Аctualno.com

През цялото време на процедурата Артайда наблюдаваше какво наоколо да грабне с невероятно ловкия си хобот. Посягаше и скришом, гледайки в друга посока.

Хоботите на слоновете са несравнимо дейни, чувствителни и силни - 40 000 мускула имат само в хобота, а човек в цялото си тяло – едва 639. Затова гледачът Стефан занимаваше Артайда с лакомства. За един педикюр тя излапа 2 препълнени кофи с моркови, ябълки и парчета хляб. Видимо доволна след гощавката и разкрасителния педикюр с бавна и горда походка Артайда излезе навън да се хвали с избелените си нокти. Заради препятствията в двора, обаче никой друг, освен прелитащи птички, не може да види маникюра ѝ. Тя по принуда не се отдалечава от вратата на слонарника и посетителите колкото и да се взират не биха могли да забележат белите ѝ нокти.

Историята на упражнението "педикюр"

Това упражнение отнело доста време и нерви на докторите и гледачите на Артайда преди повече от 10 години. Педикюрът ѝ бил предписан още в 2006 г. от един от най-големите специалисти по слонове в света Алън Рукрофт, който дошъл от Честърския зоопарк в България, за да прегледа Артайда. "Той дойде след като вече в слонарника бяхме изградили защитната стена – съоръжението с решетки и малки прозорчета, през които се контактува със слоницата и ѝ се извършват медицински манипулации. Алън Рукрофт започна да ни учи на местна почва изпълнението на командите за педикюра и въобще на работата със слонове. Наблегнахме на работата върху предните крайници, защото се смята, че заради хобота, те поемат по-голямото натоварване на тялото. Научихме командите за предните крака и той каза – когато дойда следващият път, искам да видя как вдигате задните ѝ крака. Даде ни насоките и ние цяла зима си играхме със задачата, докато накрая Артайда я усвои", разказа д-р Цветков.

"С много нерви и много време от тогава не спираме да работим с нея. Спрем ли – нещата може да придобият драматичен обрат. Ако 1 или 2 седмици не се работи с нея, тя спира да слуша, започва да се ослушва и да прави номера. Слонът е много интелигентно животно, така че трябва да се внимава много с него", коментира д-р Цветков.

Интелигентни и опасни

В големите зоопаркове в чужбина гледачите командват слоновете с палки, чиито връх е зареден с нисък заряд електричество. Това е за предпазване на гледачите от внезапна промяна в настроението на слона, ако тръгне да посяга с хобота или даде признаци на агресивност. Въведено е заради многото случаи на убити гледачи от слонове, даже в най-добрите зоопаркове. "Няма да забравя едно изречение от г-н Рукрофт - "искам да се прибера в къщи", сподели д-р Цветков и отбеляза, че слоновете са изключително опасни, изключително взискателни и много интелигентни. "Една промяна в интонацията на гласа може да преобърне коренно поведението на слона и това проличава по очите и по куп неща, които, който е работил със слонове, знае", сподели д-р Цветков, който от 26 години се занимава със слоновете в зоопарка.

За съжаление и Артайда не е изключение. Била е артистка в германски цирк, заради което и днес я командват на немски. Тя била конфискувана от немските власти и изпратена в зоопарка в Гелзенкирхен, откъдето след затваряне на експозицията на слонове е подарена на България и идва в Софийската зоологическа градина, но тук е изключително дружелюбна. Може би се чувства специална в зоопарк, чиято емблема е слон.

"Все пак скоро след пристигането ѝ била изградена системата за защитен контакт по примера на западните зоопаркове – стената от решетки и прозорчета", разказа докторът и показа най-горното прозорче на защитната стена, което ветеринарите използват за вземане на кръв от ухото. Там е най-тънка кожата на слона и той позволява да му се вземе кръв без упойка. Упойките са много опасни за животните. Артайда преди години е била упоявана за медицинска манипулация и едва е оживяла. Много важна е точната преценка на дозата на упойката и затова при животното трябва да има кантар, но такива огромни кантари в софийския зоопарк няма. Няма кантари и при по-малките животни.

Дворът – най-голямото препятствие

"Ако се намерят добри хора, които да ни осигурят един мини багер "Bobcat" с размер на лопатата до 1,20 метра, ще успеем за 1 ден да изкараме пясъка, който сме осигурили и да ѝ направим по-комфортно пребиваването във външния двор. За да може да идва по-близо до посетителите и те да придобиват по-ясна представа за внушителната ѝ външност, е необходим повече пясък, с който да се подравни двора и да стане по-проходим за нея", сподели ветеринарният лекар на Артайда д-р Иван Цветков.

Времето се оправя, денят става по-дълъг и тя все повече време ще прекарва на открито. Пясъкът на двора ѝ е необходим и за предпазване от слънцето и от насекоми – слоновете засмукват с хоботите си пясък и се обливат с него, което ги предпазва. "И да не е достатъчно пясъкът, с който разполагаме, ще доставим още, но трудното е да намерим "Bobcat" или подобна малогабаритна техника, с която да подравним терена", сподели д-р Цветков и добави, че мини багер е необходим не само за двора, който е голямо пространство, а и за леглото ѝ вътре в слонарника.

В спалнята на слоницата

Слон показва майсторство, достойно за Пикасо (ВИДЕО)

Интелигентността на слоновете е факт, който нито един учен не поставя под съмнение. Най-големите сухоземни бозайници имат мозъци, тежащ...

Actualno.com надникна и в спалнята на Артайда. От леглото ѝ са останали само следи – отпечатък на стената, до където е стигало, а долу - слегнала ниско купчина смес от пясък и ... "Това трябва спешно да се изнесе и да се направи ново легло от чист пясък, но нямаме нужната малогабаритна подемна техника, а на ръка ще отнеме много време. Работи се по въпроса, директорът опитва да намери "Bobcat" с по-малка лопата, която да позволява маневриране в тези коридори. Ако не намерим, ще ангажирам гледачите да изкарват цялото количество на ръка и да насипят нов пясък, както сме правили досега. Ще ѝ направим ново легло от чист пясък, ще го вдигнем на нужната височина, за да може животното да си почива през нощта и да се чувства комфортно. На Артайда ѝ трябва много добра и ползотворна почивка", категоричен е докторът. Той обясни, че подмяната на леглото се извършва два пъти в годината – на пролет, щом се оправи времето, за да бъде животното навън и да може да се работи в спалнята й и есен, когато го зазимяват. Това в момента се налага.

Спалнята на Артайда е оборудвана с телфер – кран, защото слоновете не трябва да се оставят повече от 3 – 4 часа в лежащо положение. Иначе получават декубитус – рани от залежаване. За три часа може да получат декубитус, защото са много тежки животни. "Артайда е поне 5 тона. Намирал съм я заспала на двора в легнало положение – ще кажеш, че е умряла, а тя просто си лежи на слънцето като хипопотама и си почива и като отида при нея и нещо ѝ кажа – тя си мръдне ухото в уверение, че няма проблем", разказа докторът.

Той поясни, че когато слоновете си лягат да почиват или спят няма опасност от залежаване и рани. Опасното е ако са легнали от болка или неразположение и не могат да станат. Тогава животното се мъчи да се изправи, но го боли, започва да се върти и се разранява. "Вдигали са ме през нощта да дойда да я изправим когато пада в края на работния ден. В такива случаи трябва да действаме много бързо. И това сме го правили. Преди време този телфер съм го използвал за вдигането на една слоница, която вече не е между живите - Зита, която страдаше от стомашно-чревни проблеми. Не всяка храна ѝ понасяше и тя получаваше колики. Животното пада, започва да се върти от болки... Едни огромни широки гумени ленти завираме под тялото на животното, връзваме го и така го изправяме, само и само да е на крака", спомни си д-р Цветков.

Кранът е стар – от 1982 – 83 г., когато е строен зоопаркът – електротелфер точно за такива случаи и върши много добра работа. В другия край на слонарника, където сега е носорогът, има още едно такова устройство.

Другарче

Намирането на слон в Европа не е трудно, трудно е транспортирането му. По правило то трябва да стане без упойка, трябва много време, за да свикне слонът със съоръжението, с което ще бъде транспортиран – да се научи там да се храни и там да спи... и после следва дълъг периода на адаптация. Не е сигурно и дали ще се сприятелят с Артайда, която обича да доминира и едва ли лесно ще склони да дели територия с пришълец, а и не е млада.

Започва ремонтът на столичния зоопарк

След обновяването на част от Зоологическата градина в София, ще можем да застанем очи в очи с големите хищни котки, а единствената прег...

Екстри за лятото

Навън Артайда си има басейн, който е хубав, в смисъл че не изпуска вода, но се налага често да бъде източван и чистен, защото тя понякога върши в него нехигиенични неща и после го отбягва. "В началото много му се радва. Влиза, върши каквото не трябва... вижда се резултатът - той изплува и след това не поглежда басейна. Изхвърляме това, което е сътворила и пак не влиза, а много обича да се къпе", разказа д-р Цветков. Според него трябва басейнът да е с течаща вода. Съвременните зоопаркове имат басейни с падаща вода и кръговратът на водата привлича животните. Слоновете много обичат да се къпят - дали ще се топват или с хобота ще се обливат .... "Ние в най-горещите летни дни къпем Артайда с маркуч - много ѝ харесва, много обича да се къпе – умира от кеф. Променя си визията, става съвсем различна и може да стои 15 минути под маркуча без да мръдне, само посяга с хобот някакви лакомства да ѝ даваме и това е", разказа още той.

Басейн с течаща вода ще ѝ е екстра, която някой ден сигурно ще получи, но най-необходимото на Артайда сега е мини багер "Bobcat" и пясък. Иначе си наранява стъпалата, а това е много опасно, върна се на наболелия проблем докторът.

Скоро Артайда ще е рожденичка

През юни Артайда навършва 56 години, което за слоновете не е малко, но тя е в отлично здраве и в сравнение с връстници младее. Рожденият ден на 5-тонното животно е подобаващо голям – тъй като не се знае точно на коя юнска дата е, Софийската зоологическа градина го празнува всеки ден през целия месец юни. При толкова продължителен повод за подаръци, дано рожденичката получи и най-нужния ѝ - "Bobcat" и пясък, за да си има ново легло и безопасен за тежките ѝ стъпки двор с предостатъчно пясък за къпане. Ще може и да се приближава до посетителите и да им се хвали след всеки педикюр и маникюр.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com