Учени доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави

29256
Учени доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави
Снимка: iStock/Guliver

Осигуряването на добър нощен сън е от решаващо значение за здравето, тялото, ума и настроението ни, особено след като през по-голямата част от времето си сме в леглото. Трудностите със съня могат да бъдат причинени от редица неща, вариращи от неправилно хранене или пиене на грешни напитки преди лягане до нашата позиция на сън. 

Осемдесет процента от населението ще имат проблеми с гърба в даден момент от живота им, често причинени или влошени от начина, по който спят. Това предполага, че позицията ни по време на спане може да е основание за болките във врата или гърба, проблеми със стомаха  и дори преждевременно стареене. 

Храните, които да консумирате преди лягане - за дълбок и качествен сън

Храната може да ви помогне да регулирате режима на съня си и да осигурите добър сън, без да се налага да стоите цяла нощ. Недоспиването...

Най-добра позиция: По гръб

Спането по гръб улеснява главата, шията и гръбначния ни стълб да се подравнят и поддържат в неутрално положение. Няма допълнително налягане или гърба не се криви. Вие сте в най-доброто положение, тъй като гръбнакът ви остава в естествено положение през цялата нощ.

Морска звезда

Тази позиция също е добра за гърба ви. Предотвратява бръчки по лицето и проблеми с кожата. Спането по гръб също се бори с киселинния рефлукс. Лежането по гръб означава, че главата е повдигната и стомахът е разположен под хранопровода, което пречи на усвоените вещества да се върнат нагоре. Спането в това положение може да доведе до хъркане. Освен това, поставянето на ръцете нагоре добавя натиск върху нервите на раменете, което води до болка.

Втората най-добра: на една страна

Не е за вярване, но сънуването ни помага за цели 6 неща

Когато сънуваме, ние преживяваме повторно някои неща, които са ни се случили в миналото. Или пък виждаме неща, които може да станат в б...

Сънят на една страна е полезен за пациенти, които имат обструктивна сънна апнея, склонни към хъркане, болки в гърба или врата, както и за бременни. Спането на една страна е полезно заради механичното отваряне на претоварен орофаринкс.

Това, че спите настрани, може също да причини нежелано стареене на кожата, тъй като поставянето на едната страна на лицето върху възглавницата може да доведе до бръчки и дори до увисване на бюста.

На дясната и на лявата страна

Удобната страна, на която предпочитате да спите, също може да играе роля за вашето здраве. Спането на лявата страна може да натовари вътрешните органи като черен дроб, бели дробове и стомах, но същевременно и да намали киселинния рефлукс. Бременните жени се препоръчват да спят в тази поза за оптимален приток на кръв.

Най-лошата: По корем

7 ритуала преди сън за балансиран начин на живот

Това, с което се занимаваме вечерно време, често определя колко продуктивни и енергични ще се чувстваме на сутринта. Изпробвайте тези ...

Спането по корем никога не е препоръчителна, тъй като не поддържа естествената извивка на гръбнака, което причинява всеобщо неудобство. Това оказва натиск върху ставите и мускулите, което може да предизвика болка, изтръпване и изкривяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com