X
 
 

Учени създадоха първите живи роботи

2999 4
Учени създадоха първите живи роботи
Снимка: iStock
Американски учени съобщиха за създадените за първи път в света биороботи, изградени изцяло от живи клетки. В действителност това е нов клас програмируеми живи същества. Процесът е описан подробно в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences”, цитиран от БГНЕС.

С помощта на суперкомпютърно моделиране учените са успели да създадат от стволови клетки на африканска водна жаба микроскопичен биоробот, който може да се движи самостоятелно и да изпълнява елементарни задачи.

На практика не става въпрос за роботи в традиционния смисъл, а за нов вид живи машини, създадени от човек, твърдят от изследователския екип.

НАСА тества робот за търсене на живот в океаните на други планети

НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под лед и планира да го тества в Антарктида за последващо изпращане...

Новото същество е наречено ксенобот.

Всъщност това са мънички парчета биоматериал с размер до милиметър, съдържащи от 500 до 1000 клетки от кожата и сърцето на жабешки ембриони. Кожните клетки позволяват на тези „организми“ да запазят формата си, докато клетките от сърцето, които сами се събират в мускулната тъкан на кардиомиоцитите, могат да се движат при всяко свиване.

Тъй като клетките на сърцето се свиват и отпускат самостоятелно, те действат като миниатюрни двигатели, които задвижват робота, докато запасите от енергия в тях не бъдат изчерпани. Опитите показали, че тези „същества” живеят няколко дни до седмица, като използват запасите от ембрионална енергия. За да останат живи, ксеноботите трябва да бъдат поставени във водна среда.

Учените смятат, че в бъдеще тези роботи могат да се използват в човешкия организъм за доставка на определени препарати или почистване на кръвоносните съдове.

Може ли робот да замени катаджиите?

Инженерът Рюбен Брюер презентира робот, който може успешно да заменя полицейските служители. Роботът е способен да проверява шофьорски ...

Ако се наранят, биороботите могат да излекуват сами своите наранявания.

Когато задачата е изпълнена, а енергията е свършила, те умират и се разграждат като всички живи същества, без да замърсяват околната среда.

Ксеноботите не могат да еволюират и да се размножават.

В бъдеще учените възнамеряват да създадат ксеноботи с кръвоносни съдове, нервна система и сензорни клетки, от които ще се образуват рудиментарни очи. Ако бъдат използвани клетки от бозайници, ксеноботите ще могат да живеят на сушата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  А Звездни войни филма все повече оЖивява. Напълно очаквано обаче.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Кви звездни войни бе, дърт ретард Ти ще си изпарен скоро.
  : 0 !
 • Анонимен антимод 1.2 Анонимен антимод преди 1 седмица Профил на трол?
  Мама ти модераторска, подлога на комунетата
  : 0 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  А , да аз роботът е по подходящо сравнение. А , ти си слуга на Империализма , вавилонец , соросоид. /1.1/
  : 0 !