В Софийския зоопарк вече има и женски персийски леопард (СНИМКИ)

8617
В Софийския зоопарк вече има и женски персийски леопард (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария. Персийката е на 3 години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде в нашия зоопарк от Хановер, Германия и вече 3 години чака подходяща партньорка, съобщиха от зоопарка.

Женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с нашия мъжки Дан. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата и се надяваме любовта най-накрая да разцъфне, след като предишните две женски се оказаха неподходящи. Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период. Надяваме се Дан и Азара да се харесат и да имаме размножителен успех, което е крайната цел на програмата.

Снежният леопард Никс е новият обитател на Софийския зоопарк (СНИМКИ)

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард (Рa...

„Зоологическа градина – София е кандидат член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и затова вече участва в размножителни програми за редки и застрашени видове. Работим усилено да изпълним нужните условия, така че столичният зоопарк да стане пълноправен на член ЕАЗА, за да можем да получаваме още по-редки и ценни видове, както и да се включваме във все повече консервационни дейности. Само така Софийският зоопарк ще изпълни основните и най-важни функции на съвременните зоопаркове – да бъде природозащитен, научен и образователен център с принос за опазването на видовете“, каза Добромир Бориславов, изпълнителен директор на Общинското предприятие „Зоологическа градина-София“.

За адаптиране на женската към новото й жилище са нужни около 3 седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния й период, когато тя ще бъде пусната във външните й заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга и тенденцията при популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1 300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийският зоопарк е от голямо значение за спасяването на тези великолепни животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com