Ванилията и нейните неподозирани приложения

4711
Ванилията и нейните неподозирани приложения
Снимка: iStock/Guliver

Ванилията е вид, открит в тропическите региони и е плод на орхидеи, които могат да достигнат повече от 36 м. Най -известната е ваниловата планифолия. Това е вид лиана, която обикновено се поддържа от манго или авокадо. След засаждането трябва да изчакате 3 години преди появата на цветята и след това още 8 месеца, за да получите зрелите шушулки. Отглеждането на ванилия е толкова деликатно и ръчно, че е един от най-скъпите селскостопански продукти в света, на цена на килограм ниво.

Черното цвете на ацтеките

Исторически испанските завоеватели са открили вида на мексиканските брегове . Ацтеките го използвали, за да смекчат горчивината на шоколада. Това цвете е въведено в испанската кралска къща през 1521 г. от Ернан Кортес. От този момент нататък той се продава в цяла Европа. Луи XIV искал да го отглежда на остров Бурбон в Реюнион. Но растението произвежда само цветя без никакви плодове, тъй като торенето е извършено благодарение на оса, присъстваща само в Мексико.

Едва през 1850 г. на остров Бърбън започва отглеждането на ванилия благодарение на роб Едмонд, който разбира как изкуствено да наторява растението . Човек създаде изкуствения процес на опрашване, който се използва и до днес.

През 19-ти век растението е въведено в различни тропически райони като островите Мадагаскар, Гваделупа и Мартиника, а също и в Източна Азия.

Използване на ванилия

Ванилията е растение, което има различни свойства, включително не само способността му да осигурява сладък и опияняващ аромат и аромат на храната, но също така има лечебни свойства, които се препоръчват за облекчаване на някои неудобства.

Тази подправка има в химичния си състав много важни елементи като въглехидрати, протеини, фибри, цинк, калий, калций, магнезий, витамин В2 и В3. Благодарение на тези компоненти, ванилията осигурява редица свойства на човешкото тяло, сред които можем да подчертаем:

Противовъзпалително: Действа директно върху храносмилателната система, като помага за намаляване на възпалението на червата, облекчаване на болката и коремните спазми.

Мускулен релаксант: Помага за намаляване на мускулните контракции в цялото тяло, особено в коремните мускули.

Стимулиращ и антидепресант: Ванилията отпуска, намалява стреса и тревожността, в допълнение към създаването на усещане за спокойствие, което е отлично за хора, страдащи от депресия.

Болкоуспокояващо: Позволява облекчаване на болката с лека до умерена интензивност

Aфродизиак: Поради своите стимулиращи свойства, ванилията може да има афродизиачен ефект, тъй като активира централната нервна система.

Течната ванилия или ваниловият екстракт се препоръчват да се приемат в инфузии, чай, кафе или дори по време на хранене, осигурявайки гладък и безпогрешен вкус и някои от неговите свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои днешни континенти са били част от Лавразия

Какво виждат бебетата, а възрастните не могат?

Коя е най-добрата комбинация на цветове за дрехи

Как да пишем по-бързо на клавиатурата

Как да пишем по-бързо на клавиатурата

Защо трябва да избягваме газираните напитки?

Трябва ли да накисваме зеленчуците във вода, сода за хляб или оцет?

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com