В Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия

26194
В Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия

В община Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия като общински собственост. Това обяви кметът на общината Емил Кабаиванов. Само за няколко дни за това са се подписали над 5000 души, отделно карловци, които живеят извън страната са организирали подписка и в интернет, обясни кметът. По думите му общината има подкрепата на всички населени места в региона, в това число на жители от Хисаря и Пловдив, предаде БТА.

Поводът за акцията е решение на Окръжен съд - Пловдив, с което се удовлетворява реституционното искане на Главно мюфтийство за Куршум джамия и градинката около нея. По думите на Кабаиванов сградата, която се намира в централната градска част, е емблематична за града и не е приемливо нито от морална, нито от историческа гледна точка тя да бъде реституирана.

Джамията в Карлово осъмна изрисувана

Джамията в Карлово осъмна изрисувана. Вчера в РУП-Карлово е било получено съобщение за повредена фасада на сградата на „Ялъ Джа...

Община Карлово, подкрепена и с решение на Общинския съвет, днес е внесла възивна жалба до по-висока съдебна инстанция относно решението на окръжния съд. Ние не се борим срещу решението на съда, а за запазването на имота като общински, коментира Кабаиванов. Според него, ако това се допусне, има реална опасност да се наруши трайно етническият мир в Карлово. Той припомни, че 95 на сто от жителите в общината са християни, а за "останалите наши съграждани-мюсюлмани има молитвени храмове както в Карлово, така и в други населени места в общината".

В момента сградата на Куршум джамия е публична общинска собственост и на три пъти е обявявана за архитектурен паметник на културата, допълни председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски. Той припомни, че това е най-старата запазена сграда в Карлово, строена през 1485 година. Мюсюлманският храм обаче е изграден върху останките на християнска църква и с материали от разрушения манастир "Св. Спас". Свидетелство за това са мраморните колони, все още носещи християнски знаци, допълни Карагенски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com