Болезнени въпроси към академичното ръководство задават студентите от ВТУ

50423
Болезнени въпроси към академичното ръководство задават студентите от ВТУ

Днес студентите, които окупираха Великотърновския университет (ВТУ), имат среща от 15:00 часа с ръководството на университета в окупираната аула 321. На срещата ще се разискват проблемите на висшето образование у нас.

Преди началото на срещата обаче студентите представиха писмо с въпроси, свързани пряко със състоянието на ВТУ и ръководство му. Ето и най-важните от тях:

Ректорът на УНСС: Казах на студентите да емигрират, но думите ми бяха извадени от контекст

Думите ми за емиграцията бяха извадени от контекст. Това заяви ректорът на УНСС Стати Статев в предаването „Всяка неделя”. ...

1. Академическият съвет на ВТУ неколкократно е приемал антикризисни програми и мерки. Какви са резултатите от тях? След като беше отменено 20%-то намаление на допълнителното заплащане за ръководни длъжности във ВТУ, това означава ли, че е преодоляна бюджетната и финансова криза в Университета?

2. Как останалите водещи висши училища у нас успяват да поддържат по-високо заплащане на преподавателите в условията на същата криза и как това се отразява на качеството на обучението във ВТУ? Защо асистент във ВТУ започва работа със заплата по-ниска от тази на начален учител?

3. Защо студентите на ВТУ са задължени да имат банкови сметки за получаване на стипендии от ВТУ в една единствена банка, а не могат да избират банката според предлаганите от нея условия? Този факт навежда на мисълта за корупционна практика?

Студентите искат да знаят каква е моралната позиция на църквата

След като в Деня на народните будители в София се проведе шествие на студенти и преподаватели, с което се поиска промяна на моралното с...

4. Колко души имат партийна принадлежност в ръководството на ВТУ и кои са те? Морално ли е да са в ръководството на ВУЗ-а?

5. Има ли проблем със студентските права на председателя на Студентския съвет Недялко Стоянов? Има ли партийна принадлежност и участвал ли е в листи за народен представител? Ако има такива, то настояваме за незабавното прекратяване на правомощията му и неговото оттегляне от Съвета на настоятелите на ВТУ. Ние не можем да приемем човек с неизяснени студентски права или политическо минало да представлява автономната студентската общност.

Основните искания на студентите са:

Музиканти подкрепят окупацията на студентите

Концерт в подкрепа на продължаващата студентска окупация се проведе пред Софийския университет „Св. Климент Охридски". В благотво...

1. Искаме редовен и подробен отчет на дейността на Студентски съвет, който да е достъпен и в онлайн вариант.

2. Приоритетно обновяване на учебните зали – оборудване с бели дъски и проектори. В Ректората съвременно оборудваните зали се броят на пръсти, а вече в училищата рядко могат да бъдат видени черни дъски.

3. Ангажираност на Университета по отношение на използване на възможностите на електронното обучение. Всички съвременни университети използват платформи за такова.

Гечев: Не може 15 студенти да разиграват 20 000

"За разлика от други мои колеги от различни университети, към момента не съм имал провалени лекции. Обаче студенти са ходили пред залат...

4. Ангажираност на Университета за осигуряване на консумативи за текущата учебна дейност, като разпечатване на тестове, онагледяване на учебния процес и пр.

5. Ангажираност на Университета в осъвременяване на Университетска библиотека и на всички библиотеки на територията му, което предполага:

- приоритетно отделяне на финансови средства за закупуване на книги, които да осигуряват съвременното обучение но специалностите, развивани в Университета

Президентът: Студентите са будители

Студентите са будители - те имат отношение към България и искат да живеят в правова държава с ефективни и прозрачни институции, обърнат...

- изработване на единен електронен каталог на всички библиотеки и центрове. (Липсата на такъв каталог прави търсенето на дадена книга изключително трудоемко, а понякога и неуспешно, въпреки че книгата може да я има някъде на територията на ВТУ.)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование