Пакистан се разгневи на убийството на лидер на талибаните

13897
Пакистан се разгневи на убийството на лидер на талибаните
Снимка: Getty Images / Guliver

Пакистанският премиер Наваз Шариф ще се срещне днес със своите съветници, за да обсъди отношенията на страната със САЩ след ликвидирането на лидера на пакистанските талибани Хакимула Мехсуд от американски безпилотен самолет в момент, когато Исламабад се опитва да постигне сближение с бунтовниците.

Афганистанският президент Хамид Карзай, известен с бурните си отношения с Пакистан, заяви, че ликвидирането на Мехсуд е станало в неподходящ момент, и че се надява това да не навреди на мирния процес. Лидерът на пакистанските талибани беше убит в края на миналата седмица.

И Пакистан, И Афганистан водят война с талибаните и правителствата на двете страни залагат на мирните преговори с бунтовниците с оглед наближаването на датата, когато силите на НАТО ще се изтеглят от Афганистан. А това може да се отрази на крехкото равновесие в района. Афганистанските талибани на Молла Омар засега отхвърлят преговори с правителството на Хамид Карзай, а пакистанските талибани на Хакимула Мехсуд се готвеха за контакти с правителството в Исламабад с надеждата да се започнат мирни преговори.

Пакистанският министър на вътрешните работи Чаудри Низар вчера не се сдържа да коментира удара, при който беше убит Мехсуд макар, че документи, разкрити през последните години, показват, че Вашингтон и Исламабад си сътрудничат на тема оспорваната програма за използване на безпилотни самолети. Низар обвини САЩ, че саботират мирния процес и че ще бъдат преразгледани "всички аспекти" на отношенията между Исламабад и Вашингтон. Според местни коментатори целта на това изказване беше да се успокои антиамериканското обществено мнение.

Пакистанският премиер Шариф, който поиска от президента Барак Обама на среща в Белия дом преди две седмици да сложи край на ударите с безпилотни самолети, свика днес съветниците си по сигурността, за да разискват какви стъпки да се предприемат след американския удар. Днес лидерът на Техрик-е-Инсааф (Партия на справедливостта) на бившия славен състезател по крикет Имран Хан, а сега ръководител на правителството на стратегическата провинция Хибер Пахтунква, граничеща с Афганистан, призова по телевизията за блокиране на военните автоколони на НАТО, преминаващи през Пакистан. След американска бомбардировка през 2011 г., при която загинаха 24 пакистански войници, Исламабад забрани за няколко месеца движението на конвоите.

След вчерашните си остри изявления обаче пакистанските ръководители може да се сблъскат още тази седмица с реални икономически и геополитически съображения при преразглеждането на връзките със САЩ. През октомври Вашингтон отпусна над 1,6 милиарда долара помощ за Пакистан, от която 1,38 милиарда са предназначени само за армията. Тази помощ беше замразена след влошаването на отношенията Вашингтон-Исламабад заради акцията на ЦРУ през май 20111 г., при която в гр. Аботабад беше убит лидерът на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен. Държавният департамент на САЩ също така поиска в бюджета за 2014 г. да бъдат включени 1,14 милиарда долара за Пакистан, но бюджетът още не е утвърден от Конгреса. Това става в момент, когато Пакистан преживява тежка финансова криза, която принуди правителството да приеме план за помощ на сума 6,7 милиарда долара от Международния валутен фонд. Днешното съвещание на премиера Шариф със своите сътрудници съвпада с общото събрание "Шура", на което талибаните ще избират новия си лидер. От това кой ще бъде новият ръководител на пакистанските ислямистки бунтовници ще проличи дали те ще продължат мирните преговори, или ще направят крачка назад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com