Внимавайте! Ако седите така пред компютъра, ще получите изкривявания!

1850
Внимавайте! Ако седите така пред компютъра, ще получите изкривявания!
Снимка: Getty Images/Guliver

Един средностатистически служител, който работи 8 часа дневно, прекарва средно 170 часа в офиса на месец. В същото време много голяма част от тези хора, които работят на бюро, приблизително стигат 120 часа в месеца седейки на своя стол, докато се взират в компютъра. Сигурно изглежда смайващо, но ако и вие сте в подобна ситуация, замислете се колко често ставате, за едно леко раздвижване в работното ежедневие. Доста рядко, нали?

Продължителното заседяване води до пренатягането на някои мускули и "удължаването"на други. Това води до изменение на правилната стойка и травми на меките тъкани, а от там се появява и болката. Сега може би разбрахте, защо след като се приберете вечер след работа гърбът ви боли. Проблемът е, че това засядане може да доведе и други проблеми, които могат да станат необратими в един момент. Седенето пред компютъра е един от основните проблеми за изкривяване на стойката ни.

Ето няколко много важни неща, на които трябва да се обърне внимание...

1. Правилен седеж - здраво тяло

Във времето, когато сте пред компютъра, трябва да внимавате главата ви да не се навежда напред - това води до натоварване на врата, а от тук идват изкривяванията и дисковите хернии. За това е нужно гърбът да бъде изправен. Ако усещате някакво напрежение, може да използвате възглавничка, която да е постоянно на стола ви в областта на кръста. Ако не се опирате във възглавничката и не сте облегнати до край, то вашият седей е неправилен.

Изгърбената позиция се среща най-често при хора, които нямат добро зрение, не виждат по-дребните елементи на монитора и се накланят напред. Ако имате подобен проблем, редно е да потърсите помощта на очен лекар.

Когато седите  не трябва да кръстосвате краката си, да ги държите назад и на пръсти. Стъпете на цялото стъпало и се опитвайте двете стъпала да бъдат успоредни и разтворени.

2. Златното правило за 30-те минути

Колкото и много работа да имате и да бъдете натоварени за деня, въобще няма да бъде зле да си въведете в графика това правило. А то гласи, че на всеки половин час трябва да ставате минимум за 5 минути. Можете да отидете до тоалетна, до балкона или просто да се разтъпчете.

Запомнете добре - целта е движението! Ако спазвате правилото за този половин час и правите дори и дребни упражнения, замислете се само колко много движение сте имали в края на един работен ден. Добавете и малко ходене по време на обедната почивка и някое изкачване по стълбите. Така без да усещате и да изпитвате досада, вие ще увеличите вашата физическа активност и бихте имали повече резултати, ако отделяте от време на време един час за тренировка, било то и в фитнес зала, а през цялото останало време си седите обездвижени.

3. Магическа тенис топка

Ако все още нямате решение за възстановяване и отпускане след работния ден, което вече казахме, че е изключително важно, може да прибегнете до използването на топка за тенис. Нея бихте могли да я носите и използвате навсякъде със себе си, та дори и в офиса.

Използвайте я за масаж на гърба по време на кратка пауза /стига да имате възможност да си вземете такава/, също така за масажиране на стъпалата, които така или иначе са изморени от носенето на обувки или високи токчета /нищо няма да ви попречи да ги масажирате, докато си пишете поредния мейл или нещо друго/. Трябва да знаете, че на стъпалото съществуват много важни "точки" и масажирайки ги, със сигурност ще почувствате облекчение в краката .

Трябва ежедневно да полагате усилия, ако искате да постигнете добри резултати. Това са малки стъпки, но правени всеки ден. Опитайте се да следвате тези съвети поне две седмици и вижте как ще се почувствате. Наистина, човек с думи трудно би се убедил, но опитате ли веднъж, после ще се чудите самите вие, защо толкова време сте отлагали това.

За да бъдете здрави, подобрете вашата физическа активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com