Върнете блясъка на любимите си бижута с тези страхотни трикове за почистване

1640
Върнете блясъка на любимите си бижута с тези страхотни трикове за почистване
Снимка: iStock/Guliver

Бижутата се влияят от времето и те потъмняват. Истинското сребро, злато или мед се поддават на процесите от околната среда и затова е хубаво да се почистват през определен период от време. Вместо да плащате за тази услуга, то можете да го направите у дома. В следващите редове ще посочим лесни домашни методи с продукти, които всяка домакиня има.

Кетчуп

Той е не само подправка и гарнитура към ястията ви, но и чудесен начин да почистите сребърните си бижута. Поставете ви чаша с кетчуп за няколко минути и след това ги почистете с мега кърпа. Ще видите, че те стават като нови.

Сода

Содата е известна със своите почистващи средства. Тя е подходяща за сребро и скъпоценни или полускъпоценни камъни, като рубини, сапфири и други, които потъмняват с времето и носенето. Разтрийте любимото си бижу със смес от мека сода и след това просто изплакнете. Ще видите ефектът веднага.

Алуминиево фолио

С фолиото няма да надраскате своите бижута. Нужно е да поставите просто парченце на дъното на купичка, а след това да сложите гореща вода и перилен препарат (без белина). Накиснете ги за няколко часа, а след това просто изтрийте с мокър парцал и подсушете. Химическата реакция между йода от фолиото и бижутата просто прави чудеса и ще видите, че те са като нови. 

Амоняк

Смес от ½ чаша амоняк и 1 чаша гореща вода ще направи бижутата ви като нови. Потопете ги за 10 минути в амонячната вода и ще видите как се променят. Поставете ги върху мека кърпа и попийте. По този начин амонякът ще се отдели и няма подразни кожата ви, когато ги сложите върху себе си.  Не използвайте този метод върху перлени бижута, защото по този начин ще загубите блясъка им. 

Ефервесцентни таблетки с ацетилсалицилова киселина

Разтворете такава таблетка във вода и потопете среброто и златото. След няколко минути разтрийте с памучен тампон и сте готови. Бижутата ви са като нови. 

Бира

Тя е чудесна лятна напитка, но ще можете да я използвате и за златните си накити. Използвате памучна кърпа, потопете я в бирата и след това трийте бижутата си между пръстите си. След това можете да ги изплакнете и да подсушите. 

Водка

Тя е подходяща за почистване на скъпоценни камъни. Поставете бижутата в чаша водка и ги оставете за през нощта. След това избършете с мека кърпа и  сте готови – бижуто ще ви стане като ново. 

Препарат за прозорци

Той почиства много добре скъпоценни и полускъпоценни камъни. Напръскайте четката, също така може да  използвате и четка за зъби. Обработете бижуто с нея. След това изплакнете и подсушете. Ще видите как камъкът ще си върне блясъка.

Перлите не трябва да се третират по този начин, защото ще загубите емайла им. Същото се отнася и за опала, тюркоаза и седефа. Само камъни, които имат доказана твърда повърхност могат да се почистват по този начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com