Възможни причини, поради които постоянно чувствате хлад и студ

3403
Възможни причини, поради които постоянно чувствате хлад и студ
Снимка: Pixabay

Разбира се, някои хора са по-зиморничави от други, а сега настъпват и студените времена. Но ако по принцип не сте се чувствали по този начин и преди, може да става въпрос за сериозни заболявания. Нека видим възможните причини, поради които постоянно чувствате хладина:

Щитовидната жлеза може да не функционира добре

Хипотиреоидизъм наричаме състоянието, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон и по този начин тялото ни реагира, като изпитва студ. Други симптоми на това състояние може да са умора и нисък сърдечен ритъм.

Ако не приемате достатъчно вода 

Водата е изключително важна за правилното функциониране на организма ни, забързва метаболизма, помага за разграждането на храната, освен това създава енергия и топлина. При дехидратацията може да се наблюдава липсата на енергия и топлина, от което чувствате постоянен студ. 
За да се мотивирате да пиете повече вода на ден, може да добавяте към нея лимон, мента, босилек, краставица и др.

Може да имате анемия

Един от признаците на анемията е изпитване на хлад в крайниците. Тя се развива в следствие от недостиг на червени кръвни клетки, доставящи кислород до тъканите и органите. Други симптоми са бледа кожа, ускорен пулс, умора, главоболие. Има различни видове анемия, като витаминодефицитната анемия се причинява от неправилно хранене, а анемията с недостиг на желязо може да възникне в резултат на бременност, менструация, загуба на кръв, неправилно абсорбиране на желязото и др.

Не спите достатъчно

Ако не си набявате необходимото време за сън и почивка също може да изпитвате студ. Сънят е важен за регулирането на телесната температура.
Феноменът на Рейно

Това разстройство се разпознава по посиняването на крайниците – пръстите на ръцете и краката посиняват, а в някои случаи побеляват. То редуцира притока на кръв към крайниците и ги кара да изстинат. След възвръщането на кръвта към тях, те почервеняват и може да почувствате изтръпване или болка. Рейно се предизвиква от ниска температура, стрес или контакт с някои химикали.

Може да сте твърде слаби

Ако сте твърде слаби, в организма ви няма достатъчно телесни мазнини, които да поддържат по-висока температура и да изолират студа. Ако спазвате строги диети, това също би повлияло на температурата ви.

Може да имате лошо кръвообращение

При наличие на атеросклероза артериите стават по-тесни и намаляват притока на кръв към крайниците, от което може да чувствате, че ви е студено. 

Проучвания сочат, че на жените им е по-студено, тъй като комфортната стайна температура за тях е по-висока – около 25 градуса. Това може да се дължи на женския хормон естроген, който сгъстява кръвта, или на по-бавния метаболизъм, в сравнение с този на мъжете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com