Защо е важна сутрешната закуска

1818
Защо е важна сутрешната закуска
Снимка: Pexels

Обикновено се смята, че най-важното хранене за деня е закуската - но така ли е? По-долу са някои от най-важните факти за ролята на закуската в целодневното меню.  

Закуска - колко калории трябва да ни осигури?

Започвайки деня със закуска, ние осигуряваме на тялото енергията, необходима за ефективно начало на деня. В идеалния случай закуската трябва да представлява 25-30 процента от енергията на ежедневната диета, т.е. при диета от 2000 ккал, трябва да осигури 500-600 ккал.

Как да съставим здравословна закуска?

Качеството на консумираната закуска също е много важно. В идеалния случай закуската трябва да се състои от пълнозърнести зърнени продукти, вкл. хляб (пълнозърнест, грехам), зърнени храни (овес, ръж, елда, просо), мюсли, трици. Тези продукти са източник на диетични фибри, които ви карат да се чувствате сити и сложни въглехидрати, които се усвояват и абсорбират в кръвта бавно, като по този начин постепенно доставят енергия на тялото. Благодарение на това няма резки колебания в нивото на глюкоза (захар) в кръвта, какъвто е случаят с консумацията на прости въглехидрати (или прости захари).

Добри добавки към зърнените продукти са млечните продукти (мляко, кисело мляко, кефир, мътеница, сирене, извара), протеинови продукти (студено месо - за предпочитане самостоятелно изпечени, бобови пасти или яйца) и голямо количество зеленчуци и / или плодове. Също така си струва да се добави, че комбинацията от зърнени и млечни продукти в едно хранене (например овесени ядки с кисело мляко) насърчава по-доброто използване на протеина, който се намира в зърнените храни от организма.

Защо закуската е толкова важна?

Пълноценната закуска е най-добре да се яде до 2 часа след ставане от леглото, защото метаболизмът на тялото ни се забавя по време на сън, затова е важно да започнете деня с хранене, което ще го ускори и ще осигури енергия и необходимите хранителни вещества за правилното функциониране. Според многобройни проучвания закуската подобрява концентрацията, паметта, ученето и интелектуалното развитие. Учениците които не ядат закуска, са по-склонни да се оплакват от главоболие, неразположение, раздразнителност и конфликти с връстниците си и имат по-ниски академични постижения. Хората, които закусват ежедневно имат 16% по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане, 18% от метаболитния синдром, 19% от диабет тип 2 и 20% от затлъстяване в сравнение с тези, които закусват само три пъти седмично.

Въпреки че няма резултати от изследванията, които да потвърждават ясно влиянието на редовното хранене или пропускането на закуската върху телесното тегло има доказателства, че пропускайки закуската, ние консумираме по-големи ястия през деня, компенсирайки загубата на калории от пропуснатото хранене. По този начин консумираме същото количество калории в по-малко хранения. Което води до наднормено тегло. 

Като се вземат предвид всички ползи от закуската и особено тези, свързани с въздействието върху функционирането на нашия мозък, може да се каже с пълна отговорност, че правилно съставената закуска е най-важното хранене за деня и не трябва да се пренебрегва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно