Защо гостите винаги трябва да си събуват обувките

6724
Защо гостите винаги трябва да си събуват обувките
Снимка: Pixabay.com

В много държави не е прието да носите обувки, когато влизате в къща. Но това не е просто до традиция – по света са осъзнали нещо, което се доказва от много проучвания - обувките могат да бъдат огромен източник на замърсяване във вашата къща. 

421 000 вида бактерии на чифт

Помислете за обикновения си ден. Ходите на работа, получавате ежедневното си капучино в обичайното кафене, след това използвате банята в офиса, правите спирка в супермаркета и отново се прибирате у дома.

След като научите това, проблемите с обувките ще изчезнат завинаги

Обувките трябва да бъдат не само красиви, но качествени и удобни. Всеки иска да комбинира всичко това в един чифт. В същото време е мно...

Това са много места, на които стъпват обувките ви. И всички тези подове замърсяват подметките с много повече от просто прах и кал.

Когато микробиологът д-р Чарлз Герба анализира комплект обувки, той и неговият екип откриват средно 421 000 вида бактерии, не само залепени на подметките, но и растящи по тях. Те откриха също, че почти 3 000 вида бактерии живеят вътре в обувките. И най-шокиращата част: 96% са били с фекален произход; тоест, на практика обувките ви спокойно могат да бъдат по-мръсни от тоалетна седалка.

Почти 3 от 10 обувки например са имали E.coli, бактерия, която процъфтява във вътрешността на червата ви и която, въпреки че обикновено е безобидна, е известна с това, че причинява немалки проблеми със стомаха. Някои видове E.coli дори стават по-силни срещу антибиотици. Освен това върху 7 от 10 обувки са открити микроорганизми, които причиняват инфекции в пикочните пътища и белите дробове.

Обществените тоалетни може да са един от основните източници на замърсяване, където се възпроизвеждат милиони бактерии. Някои от тях могат да преживеят силата на вашите най-надеждни почистващи препарати и антибиотици, като бактериите C.

Кога да изхвърлим любимите обувки

Ако все още държите в гардероба си обувки от гимназията, това означава, че нямате никаква представа кога да се отървете от тях. След то...

Difficile, идентифицирани на 39,7% от подметката на обувката и виновни за появата на силни болки в стомаха, епизоди на диария и възпаление на червата, всички от които са особено трудни за децата.

Внимавайте за опасни материали

И ако всички тези отвратителни микроорганизми не бяха достатъчни, трябва да се притесняваме за още нещо: химикалите. В един нормален ден не стъпвате само на мръсотия, но и на вредни токсини и опасни химикали, които идват от бензиностанцията, изтичане на течност от кола или цигара на пода. Някои от тях, като тези, открити по асфалтови пътища, запечатани с въглища, дори могат да бъдат канцерогенни, както установяват изследователи от университета Бейлор в Тексас.

Не е до параноя, а до хигиена

В ежедневните си скитания стъпвате на отпадъци от кучета и птици, гнили отпадъци от храна, обществени бани, силни химикали и кой знае какво още. Това е гаден химичен и бактериален коктейл за вас.

Така че, ако не свалите обувките си преди да влезете в дома си, тогава ще поканите между 90% и 99% от тези груби живи същества и опасни вещества на пода, дивана и ако не сте внимателни, вашето легло.

Как да защитим обувките от солта през ЗИМАТА

Зимните обувки от качествени материали са гарант, че краката ни ще се запазят сухи и топли през зимата. Но както ботушите се грижат за ...

Не става дума за параноя, тъй като все още трябва да можем да създаваме антитела, просто внимавайте какво пускате вътре в къщата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него

Прогонете и блокирайте вашите „приятели“, ако постоянно правят тези 8 неща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Хората с тази кръвна група са най-красиви
Хората с тази кръвна група са най-красиви

Кръвната група предопределя не само предразположеността към определени заболявания, но и физическата привлекателност. Това показва проучване,...