Защо има високосна година?

34650
Защо има високосна година?
Снимка: iStock/Guliver

Високосна година е година с 366 дни (вместо 365), тоест година, съдържаща 29 февруари. Те са необходими, за да се свърже календарната година към астрономическата и към сезоните.

Сезоните се повтарят всяка тропическа година (времето, за което Земята, въртейки се около Слънцето, преминава между 2 последователни пролетни равноденствия). Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили.

Кога годината е високосна

От какво да се пазим през високосна година

366 дни вместо 365 дни. Високосната 2016-та предстои, а чрез нея календарната година се синхронизира със сезоните. Причината за прослов...

Този проблем се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден (на всеки 4 години), което увеличава годината на 366 дни.

В юлианския и григорианския календари този допълнителен ден се добавя към февруари, който става 29 дни.

Тази година - 2020, е високосна, 366-дневна, което означава, че за първи път от четири години насам ще има 29-ти ден през февруари.

През не-високосните години, известни още като обикновени години - като 2019 например, календарът не взема предвид допълнителните четвърт от деня, действително необходим на Земята, за да завърши една орбита около слънцето. По същество календарната година, която е човешки артефакт, е по-бърза от действителната слънчева година или година, както е определено от движението на нашата планета през космоса.

Ако не се прави тази корекция календарната година ще намалее с около един ден след четири години. За 100 години календарът ще намалее с 25 дни. Сами се сещате, че ако мине още време без високосната година като корекция на календара, в крайна сметка февруари стане летен месец в Северното полукълбо.

Вижте защо стъпалата на ескалаторите са назъбени

Ескалаторът е транспортно съоръжение на принципа на конвейера, предназначено за вертикално и хоризонтално придвижване на хора, най-чест...

През високосните години към календара се добавя високосен ден, за да се забави и синхронизира календарната година със сезоните. Преходните дни са добавени за първи път към Юлианския календар през 46 г. пр.н.е. от Юлий Цезар по съвет на Сосиген, Александрийски астроном.

През 1582 г. папа Григорий XIII ревизира Юлианския календар, като създава григорианския календар със съдействието на Христофор Клавий, немски математик и астроном. Григорианският календар освен това посочва, че високосните дни не трябва да се добавят в години, завършващи на "00", освен ако тази година също не се дели с 400.

Тази допълнителна корекция е добавена за стабилизиране на календара за период от хиляди години и е необходима, защото слънчевите години всъщност са малко по-малко от 365,25 дни. Всъщност слънчевата година настъпва за период от 365.2422 дни.

Забележете, че 2000 г. е била високосна, тъй като се дели на 400, но 1900 г. не е била високосна.

От 1582 г. григорианският календар постепенно се приема като международен стандарт за много страни по света.

Китайски календар и Еврейски календар

Знаете ли защо кутийката в яйцата Kinder Surprise е жълта?

Кой не знае какво е да мрънкаш на родителите си за едно шоколадово яйце Kinder Surprise? Кой родител не е купил десетки и стотици яйца ...

Китайският и еврейският календари са лунно-слънчеви и високосните години имат един допълнителен месец. В китайския календар високосният месец се добавя според сложни правила и например, ако е след втория месец, се нарича просто „допълнителен втори месец“.

В еврeйския календар допълнителният месец се казва Адар Шени (втори Адар) и се добавя след Адар. Според метоничния цикъл, той се добавя седем пъти на всеки деветнадесет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com