Защо копчетата на дамските и мъжките ризи са от различни страни?

15786
Защо копчетата на дамските и мъжките ризи са от различни страни?
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас си задават този въпрос още от детството. Момчешката риза от момичешката може лесно да се различи по това - от коя страна са зашити копчетата. Оказва се, че това датира от 50-те години на 19. век. Защо? Не е известно със сигурност, но ето едни от най-често цитираните причини за тази традиция.

Заради страничното яздене. Тъй като ездачът седи леко настрани в страничното седло, обръщайки се на лявата страна, лявата закопчалка не позволява на вятъра да влезе под дрехите.

Дамите от висшата класа навремето не са се обличали сами. Благородните дами са били обличани от камериерки, закопчалката е била направена под дясната ръка на прислужниците. Тези, които не са съгласни с тази теория, често възразяват: но дори и богатите мъже са били обличани от слуги.

Защото мъжете са носели оръжие от лявата си страна, за да е по-удобно да хванат оръжието с дясната. При това движение е по-удобно, в противен случай ръката ще се залепи за ръба на дрехите и това може да струва живота на стрелеца.

Заради Наполеон. Твърди се, че жените пародирали известния навик на императора да поставя наведената си ръка отстрани на жилетката и той наредил дамските дрехи с копчета да бъдат зашити от другата страна. Звучи по-скоро като шега, но такава версия съществува.

Риза - задължителна за всеки мъжки гардероб

От тази статия ще научите всички тайни на въпроса как да изберете правилната мъжка риза. Как да не сбъркате с избора си? Не се притесня...

Заради неравенството между половете. Сексологът от 19. век Хейвлок Елис пише в „Мъж и жена: Изследване на вторични и третични сексуални характери“ (1894), че закопчалката върху женското облекло отдясно наляво е знак, че жените „изглежда са по-ниски от мъжете“ по „сила“ , бързина и точност на движенията. Той твърди, че жените имат по-лоши двигателни умения, защото се нуждаят от помощ при обличането.

За да не се бърка – коя е женска, и коя е мъжка. Друга теория казва, че с настъпването на еманципацията, когато жените започват все повече да носят дрехи, напомнящи за мъже, копчетата на женските дрехи започват да се пришиват от другата страна, за да се посочи поне по някакъв начин разликата между половете.

За  кърмещите майки са по-удобни да държат бебетата с лявата си ръка и да кърмят с лявата гърда, така че дясната им ръка да е свободна за други цели. В същото време детето може да бъде покрито от студа с подходяща завивка със свободната ръка.

Тази традиция се е запазила и до днес – въпреки че жените днес нямат особена нужда от подобна помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com