Защо млякото е винаги бяло

10382
Защо млякото е винаги бяло
Снимка: https://www.pexels.com/

Замисляли ли сте се защо млякото е бяло и откъде идва този цвят?
Млякото е един от най-хранителните и ценни продукти. Това е така, не само за млякото от крави, но и от кози, овце и дори камили. И все пак, в неговата полезност не се съмняваме - но защо е бяло на цвят?

На Земята живеят над 5 000 вида бозайници, които дават мляко. Вкусът и съставът при различните животни могат да варират значително. Цветът обаче неизменно остава същият.

Защо млякото е бяло и за какво служи?

За да разберете отговора на този въпрос е добре на първо място да знаете, какво е млечен продукт. Млякото е хранителна течност, произведена от млечните жлези на бозайници. Основната ѝ функция е да храни малките на съответния вид. В ранна възраст бебетата още не могат да смилат твърда храна. За новородените, млякото е единственото вещество, което тялото може да усвои.

Какво е мляко

В повечето случаи, млякото се произвежда само по време на бременността и храненето на потомството. При някои животни то е постоянно явление. Кравето мляко е най-популярно сред хората. Такова има висока хранителна стойност и много полезни вещества. За да се получи то са отглеждани специални породи животни. Те дават голям добив и качествена млечност. 

От какво се прави млякото?

Нискомасленото мляко забавя стареенето

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университе...

Смята се, че млякото е подобно по състав на майчината кръв. Втората, храни малките, преди да се родят. Тя съдържа повече от 50 макро- и микроелемента, които осигуряват полезност, висока плътност и вискозитет.

Всички млечни продукти съдържат магнезий, натрий, хлор, калий, фосфор, йод, цинк. Най-важната съставка в млякото е калцият. Тя осигурява лесна смилаемост на продукта и спомага за укрепване на скелетните кости.

Какво прави млякото бяло?

Това е протеинът, наречен казеин. Той е отговорен за цвета му. В кравето мляко, количеството от него достигат 87% от всички протеини, в човешкото - 40%. Веществото е в продукта под формата на калциева сол (калциев казеинат). Съдържа буквално всички аминокиселини, от които човек се нуждае за живота си. Интересното е, че от тези 20 аминокиселини не се произвеждат в човешкото тяло. Следователно, те задължително трябва да навлязат в кръвта, чрез храната. Попадайки в млякото, казеинът създава сферични частици, така наречените мицели. Те са толкова леки и малки, че не се утаяват, а се носят в течността и придават бял цвят. Ако казеинът се изолира от млякото и се изсуши, тогава крайният резултат е бял прах. Последният няма нито вкус, нито мирис. Поради млечния си оттенък, казеинът дори се използва за направата на казеинова боя, която се рисува, върху дърво, платно или хартия.

Какви са ползите от казеина?

3 начина да се храните здравословно, когато нямате време

Всички знаем какво е да си много зает и последното нещо, за което да имаш енергия след работа вечер е готвенето. С многото задачи и зад...

Той е богат източник на фосфор и калций. Когато попадне в стомаха, се разтваря бавно, така млякото се усвоява по-лесно. Именно казеинът придава на млечните продукти висока хранителна стойност. Поради балансирания си състав и съдържание на незаменими киселини, той често се включва в диетата на спортистите, особено по време на дълги почивки между тренировките.

Млякото има ли различен цвят?

Млякото е само бяло на цвят, но при някои животни може да има различни нюанси. Най-бялото в него е веществото, произведено от млечните жлези. Такова се наблюдава най-много при зайците. Съдържа 15% казеин. Второто място се дава на китовото мляко. То съдържа 12% протеин, на трето място е еленското мляко (10%). Въпреки това кравето мляко е само около 5% казеин, а още по-малко в женското мляко - около 1,4%. Този процент е напълно достатъчен за бял цвят.

Млякото не е бяло: истина и митове

Цветът на млякото може да бъде повлиян от храненето на животните. По-специално, ако кравата постоянно се храни с моркови, тя ще започне да произвежда продукт с жълтеникав оттенък. Ако на пасището растат много растения лютичета и еуфорбия, тогава кравето мляко ще е розово.
Надяваме се да сме дали отговор на въпросите, които всеки си е задавал, относно млякото. Сега, ако нямате алергия към лактозата, пийте на воля краве мляко!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните
Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Някога чудили ли сте се защо някои хора винаги изглеждат стилни, независимо от повода? Вярвате или не, астрологията може да има нещо общо с това. Днес...