Защо мозъкът ни помни къде се намира вредната храна

2883
Защо мозъкът ни помни къде се намира вредната храна
Снимка: iStock/Guliver

Когато през нощта неудържима сила те изтласка от леглото и буквално със затворени очи те води до хладилника, какво взимаш? Не, не бутилка айран или някакъв нискокалоричен плодов десерт, а взимаш или парче наденица или шоколад, анализира BBC.

Но не се укорявайте сутрин, когато осъзнаете целия ужас от нощното нападение в кухнята. Фактът, че сте били привлечени от мастно-сладко-висококалоричното, не е по ваша вина, а в присъщата ви система за оптимизиране на търсенето на храна. Това е цялата ви пространствена памет, която в хода на еволюцията се е научила да намира най-краткия път до най-калоричните (и вредни от днешна гледна точка) храни.

Какво може да спаси паметта на старини?

Редовната физическа активност е най-добрата профилактика на проблемите с паметта в зряла възраст, сочи изследване, проведено от универс...

В дивата природа точно това правят всички животни, защото тяхната задача е да получат максимално калории с минимални разходи на енергия. Но в края на краищата ние имаме добра представа какво е полезно и кое вредно, не е нужно да мислим за ежедневното оцеляване, така че и ние ли сме водени от животински инстинкт?

Ново проучване на група учени от университета Вагенинген в Нидерландия (докладът им е публикуван в Scientific Reports) показва, че имаме когнитивна система за оптимизиране на търсенето на храна с най-нисък енергоразход.

По време на експериментите участниците трябвало да се придвижват из лабиринта, миришейки и вкусвайки 16 различни храни, сладки и солени, ниско и висококалорични.

След това са били помолени да възпроизведат маршрута, след което се оказва, че всички те, средно в 30% по-добре запомнят пътя към нездравословната храна.

Още една причина за влошаването на паметта

Наднорменото тегло може да повлияе негативно на състоянието на човешката памет, смятат психолози от Кеймбриджкия университет. В хода на...

Освен това, когато трябва да се ориентират само по миризма, участниците изненадващо точно намират най-калоричните храни.

Учените обясняват това с факта, че миризмата и паметта са тясно свързани в мозъка ни и тази връзка е наследена от животните, въпреки че, разбира се, човешкото обоняние е много по-слабо от това на животните, които упорито трябва да си набавят храна.

Възможно е човешката памет да се е формирала и под влиянието на постоянната нужда от търсене на храна. А способността да се запомнят добре местата за намиране на висококалорични храни осигурява огромни ползи за оцеляването. Само онова, което е било спасение за нашите далечни предци – ловци и събирачи, се е превърнало в истинско проклятие за нас./ БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...