Защо НЕ трябва да купуваме жълти банани

64991
Защо НЕ трябва да купуваме жълти банани
Снимка: iStock/Guliver

Бананите заслужено заемат лидерската позиция за най-предпочитан екзотичен плод. Въпреки че този плод отдавна е загубил екзотиката си, тъй като се предлага целогодишно във всяка точка на света, той е все така предпочитан от малки и големи. Но по нашите ширини остават скрити някои факти около узряването на бананите, с които е задължително да сме запознати.

КАК ДА ПРЕМАХНЕТЕ КАЦЕРОГЕНА ОТ ОРИЗА

Бананът всъщност е много деликатен плод и не може да се транспортира на дълги разстояния при температури над 14 градуса по Целзий. Следователно единственият начин да пристигне при нас в търговски вид е да се транспортира зелен в кораби, оборудвани с хладилни агрегати.

Някога бананите се продаваха във вида, в който пристигат. Но днес не е така и те се обработват в газова камера, за да се сдобият с по-добър търговски вид. Зеленият банан се подлага на аерация - това е контролиран процес, в резултат на който плодът не само узрява по-бързо, но и зреенето му е по-равномерно. Първоначално зелените бананите се поставят в специални камери за съхранение с ниска температура (около 15 С) и при определено ниво на влажност. След това се прехвърлят в карбонатна камера, където се нагряват и обработват с газова смес.

Тази газова смес (наричана още „бананов газ“) съдържа 5% етилен и 95% азот. Тя е безопасен аналог на естествено вещество, отделяно от бананите по време на естествения процес на узряване, което е безвредно за човешкото здраве.

7 причини да ядете банани ВСЕКИ ДЕН

Здравословната храна понякога наистина не е особено вкусна, но това със сигурност не важи за бананите. Освен, че са много вкусни и заси...

Но въпреки че е безвредна, тя не придава желания вкус на бананите. У нас все още може да се открият зелени банани, които са за предпочитане пред жълтите. Ако все пак успеете да откриете банани, които са зелени, не бързайте да ги консумирате.

Зеленият цвят на банана показва, че в него има повишено съдържание на нишесте, което все още не се е превърнало в захар. В този вид плодът е много по-труден за смилане: нишестето ферментира в дебелото черво и може да причини газове. Колкото по-узрял е бананът, толкова повече нишесте се е превърнало в захар, което означава, че плодът е не само по-сладък, но и много по-лесен за смилане.

И така, ако разполагате със зелени банани, не бързайте да ги ядете. Необходимо е първо да ги приведете в процес на зреене. За целта е достатъчно да ги поставите в торба с други плодове (например ябълки или круши), които сами по себе си отделят етилен. Именно това вещество е необходимо на бананите, за да узреят.

Със сигурност в домашни условия този процес протича по-бавно, отколкото в газовата камера, но крайният резултат определено си заслужава. Този начин на зреене гарантира не само, че бананите ще са по-сладки, но и по-трайни.Купените от магазина жълти банани бързо се свиват и кората им става тъмнокафява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com