Защо ни боли глава и как да се справим без болкоуспокояващо?

9032
Защо ни боли глава и как да се справим без болкоуспокояващо?
Снимка: iStock/Guliver

Всеки изпитва главоболие. От лека, но пробождаща болка от дехидратация до деактивираща мигрена - болките в главата са изключително често срещано оплакване. Може да са провокирани и от COVID-19 , както и от прекалено дълго седене на бюрото или в затворено помещение. Когато се появи главоболие, реакцията на много хора е да вземат обезболяващо средство. И това обикновено работи. Но по-добро решение е да се проучат причините, особено ако често страдате от определен вид главоболие. Би Би Си разкрива три основни начина за справяне с проблема, съобщава БГНЕС.

Въпреки че болката изглежда еднаква, мястото, където е локализирана, може да ни каже какъв тип главоболие изпитваме. Болката в лицевата част и челото е показател за свързано със синусите главоболие, докато усещането за напрежение и натиск някъде в черепа ни обикновено е мигрена. Но в крайна сметка, всеки вид главоболие се причинява от вазодилатация в главата - разширяване на кръвоносните съдове близо до мозъка. Това разтяга сензорните рецептори в стената на съда и ние усещаме това като болка. За да разберем защо трябва да мислим за ограниченията, под които работи съдържанието на нашата глава. Кръвта е токсична за мозъчната тъкан и поради това се държи отделно през кръвно-мозъчната бариера. Ако кръвоносен съд изтича или се разкъсва, това води до кръвоизлив и смърт на мозъчната тъкан, в която кръвта изтича. Така че, ако кръвоносните ни съдове се разширят над допустимите граници, сензорните рецептори ще излъчват сигнали към мозъка, което ние интерпретираме като болка. Главоболието е система за ранно предупреждение. Най-добрият начин да се противопоставим е да разберем за какво ни предупреждават.

Какво издава главоболието, в зависимост от мястото на болката

Не сте сигурни дали това пулсиране в главата ви означава, че сте изпили една чаша вино в повече, или че трябва да посетите лекар? Въпре...

1. Мислете отвъд главата си. Главоболието се генерира някъде в главата ни, усещаме го в главата си и затова се нарича главоболие. Но главоболието е много повече от това, то е двупосочна улица. Причината за главоболието ни понякога може да идва от тялото или от поведението ни. И, разбира се, главоболието засяга както тялото ни, така и поведението ни. Ако възприемаме главоболието като нещо изолирано в черепа, никога няма да разберем действително причината за него, нашия опит или как можем най-добре да го смекчим. Хората с честа мигрена разбират това лично и често религиозно следят приема на храна и дейностите си, както и времето, за да определят какво ги предизвиква. Но човекът с нормално главоболие често е по-малко настроен към причините за болката си.

Главоболието при напрежение е добър пример за това, как работи. Усещането е като стегната лента, която притиска главата ви с тежест върху нея. Всички сме наясно, че това се появява по време на голям емоционален стрес, но може да бъде причинено и от стрес, който предизвикваме върху тялото си, например с лоша стойка или възстановяване от травма. И двете положения включват свръхактивност на мускулатурата около главата и шията, което генерира възпалителен отговор, който включва простагландини и азотен оксид, две съединения, които действат за разширяване на кръвоносните съдове. Те също активират директно тригеминалния нерв, най-сложния от черепните нерви и отговарящ за усещането и движението на лицето. Правенето на твърде много неща едновременно, бързането с опитите да се свършат нещата за по-малко време и опитите да се направи всичко за всички са често срещани поведенчески индикатори, които предсказват главоболие за напрежение. Това и действията, които предприемаме, когато болката започне.

2. Вслушайте се в болката. Ако имате болки в крака, това може да ви попречи да играете тенис или футбол. Знаете, че ако играете, можете да нанесете повече щети и възстановяването ви ще отнеме повече време. Но обикновено не правим това с главоболието. Вземаме болкоуспокояващо или противовъзпалително средство и продължаваме както обикновено, въпреки че рецепторите ни за болка ни крещят, че нещо не е наред. Приемът на парацетамол или ибупрофен ще помогне да се избегне опасността, да се намали възпалението или разширението на съдовете, както и да се възприеме болката, но главоболието ще се върне, освен ако не успеем да се справим с причината. Понякога е очевидно: ако имате синусово главоболие, просто ще трябва да изчакате синусите да се изчистят, така че приемането на обезболяващо средство или деконгестант може да бъде добър подход, но понякога нашата стратегия за справяне може да влоши нещата. Можем да решим, че бутилка вино и храна за вкъщи са вид подарък, от който се нуждаем, за да се отпуснем и да премахнем стреса. Но и двете водят до дехидратация, друга повсеместна причина за главоболие. Мозъкът е съставен от 70% вода, така че ако бъбреците ви се нуждаят от заем за разреждане на алкохола или солите и подправките, той обикновено идва от този оазис. Мозъкът губи вода по такъв начин, че буквално губи обем, като дърпа мембраните, които покриват мозъка и причинява болка.

3. Използвайте естествените болкоуспокояващи на мозъка си. И така, какво друго можем да направим? Един от начините е да се ползвате естествената болкоуспокояваща система на мозъка и да стимулирате неврохормони, свързани със щастието (като серотонин и окситоцин) и компенсацията (допамин). Смехът, гледайки комедия, насладата от компанията на добър приятел или насладата от близостта с партньора ще увеличат тези хормони в различна степен. Всеки от тях блокира сигналите за болка, които идват от тялото, като не само ви помага да контролирате главоболието , но и да възстановявате баланса на хормоните, които са били механизмът на промененото ви емоционално състояние. Знанието, че можем да впрегнем поведението и телата си, за да поддържаме баланса на хормоните на мозъка, ни дава начин да прекъснем цикъла на главоболието. Така че следващия път, когато имате главоболие, чиито причини очевидно не са болестно състояние или дехидратация, погледнете живота си и вижте какво можете да промените. В крайна сметка болката се опитва да ви каже нещо.

5 домашни средства, които премахват главоболието като магия

Днешният забързан живот е достатъчен, за да създаде главоболие на всеки човек. С нарастващия стрес на работното място, трафика, късното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com