Защо трябва да оставите лаптопа си далече от вас, докато се храните

2326
Защо трябва да оставите лаптопа си далече от вас, докато се храните
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък често ни се случва да се храним пред лаптопа: обядваме набързо в офиса, гледаме вечер филм вкъщи, а похапването пред монитора ни се струва нещо съвсем естествено. Но, едва ли съзнаваме колко много негативни последствия има това толкова обикновено действие. Ето основните рискове, до които води похапването пред компютъра:

1. Води до подуване на стомаха и лошо храносмилане.

За да усвоим храната правилно, е необходимо да седнем на масата и релаксираме, докато ядем. Храната трябва да се дъвче внимателно, за да се разгради до възможно най-малки хапки и помогне на храносмилането. Всякакви електронни устройства, като лаптопи, само ще ни отвлекат вниманието от основната ни дейност, след което после ще се чувстваме много по-зле.

 2. Не осъзнавате колко сте изяли.

Когато правите едновременно няколко неща, ви е трудно да се съсредоточите и не обръщате достатъчно внимание колко всъщност ядете. Подобно на храненето и гледането на телевизия едновременно, вие приемате много повече калории от необходимото.

3. Ядете прекалено бързо.

Спокойното и бавно хранене е много по-полезно за здравето, особено за храносмилането и поддържане на нормално тегло. Бързото хранене в движение ни кара да приемаме много повече калории и да консумираме по-вредни продукти. Затова трябва да преместите лаптопа си настрани и да се концентрирате върху това, което ядете.

4. Трудно удовлетворявате глада си и не изпитвате удоволствие от храната.

Ако ядете пред компютъра, най-вероятно обръщате повече внимание на това, което се случва на екрана отколкото на храната си. Храните се по-небрежно, не усещате пълноценно вкуса на храната и не изпитвате достатъчно удоволствие от нея. Така не може да усетите кога сте се нахранили.

5. Отдавате се на джънк фуд.

Когато се храним пред телевизора или компютъра, обикновено наблягаме на количеството над качеството. По-удобно ни е да консумираме обработена храна и пакетирани продукти отколкото готвени ястия. Разбира се, това води до приемане на джънк фууд, което всички знаем колко вредни последствия има върху здравето и теглото ни.

Тези грешки съкращават живота на електроуредите ви

В днешно време не можем без електроуреди. С тяхна помощ ние бързо и лесно се справяме със задачите в ежедневието и ни остава време за п...

6.  Огладнявате по-често.

Ако се храните пред компютъра “между другото”, ще огладнеете много по-скоро и само след половин час отново ще посегнете на храна. Мозъкът ни не регистрира това похапване като “ядене” и го забравя. Така се храним много по-често, при това най-вероятно отново с нездравословна храна. 

7. Особено вредно за децата.

Днес повечето деца са пристрастени към мониторите. Много родители гледат на телефоните и лаптопа като на истинско спасение, когато им се налага да нахранят злоядото дете. Пускат любим филм, песничка на монитора и детето неусетно приема поредната порция храна. Макар това улеснява процеса на хранене, води до много по-сериозни вредни последствия. Така в детето се създават същите вредни навици, които ще го разсейват от храненето и най-вероятно то ще преяжда, когато стане възрастен. 

Колкото и неотложна работа да имате на лаптопа, колкото и супер интересен филм да гледате, създайте си навик, когато се хранете, да останете насаме с храната. Концентрирайте се върху яденето, насладете се на храната, релаксирайте. Така ще избегнете преяждането и приемането на вредна и нездравословна храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...