Защо трябва да отглеждаме цветя у дома

6970
Защо трябва да отглеждаме цветя у дома
Снимка: iStock

Отпускането в лоното на природата е много популярен начин да се отпуснете и да избягате от ежедневието. Малко хора обаче знаят, че в апартамента можем да създадем и място пълно със зеленина, където да открием малко природа. В допълнение - много проучвания показват, че цветя отглеждани у дома, имат много ползи.

Защо си струва да отглеждате цветя у дома и какви са най-големи ползи от тях?

1. Те разкрасяват стаята

Това е може би най-очевидната причина, поради която купуваме стайни растения. Освен това тенденцията за интериорен дизайн от 60-те години наскоро се върна към висока растителност с големи размери. Високи разпръснати палми и папрати засадени в големи саксии, променят не само интериора, но преди всичко са подреждането на съвременни дневни. Палмите, фикусите,  и папратите са станали изключително модерни.

2. Те имат добър ефект върху вашето благосъстояние

Растенията подобряват настроението ни. Ставаме по-щастливи, чувстваме се по-удовлетворени от живота и отношенията ни с членовете на нашето домакинство стават по-силни. Освен това растенията учат на съпричастност и помагат за увеличаване на състраданието. Хората които се грижат за природата, са по-склонни да се грижат за другите, те са по-разбиращи и грижовни. Цветята също намаляват тревожността, стреса и депресията. Самото им присъствие ни помага да излезем от стресовите ситуации.

3. Увеличават влажността на въздуха

Растенията отделят водни пари, което повишава влажността. Колкото по-топло и сухо е в стаята, толкова повече растенията овлажняват въздуха. Това е много добро за нашето здраве, тъй като спомага за намаляване на сухата кожа и дори предотвратява настинки, болки в гърлото и суха кашлица. Растенията също могат да филтрират микроби, които могат да раздразнят дихателните ни пътища.

4. Пречистват въздуха

Във въздуха има много съединения, които са опасни за здравето ни. Растенията не само абсорбират CО2  и отделят кислород, но и пречистват въздуха от замърсители. Дори НАСА проучи и подготви списък с растения, които трябва да се намерят във всеки дом и офис, защото те са най-ефективните при пречистването на въздуха. Това са фикус, фурма, гербер, антуриум, драцена, бръшлян, хризантема. Струва си да си припомним, че НАСА също препоръчва едно растение на 10 квадратни метра. А всички добре знаем за възможностите на НАСА, така че едва ли трябва да се съмняваме в тази организация.

5. Те увеличават креативността

Много изследвания потвърждават факта, че растенията увеличават нашата креативност, както и подобряват концентрацията и паметта. Има само един извод - заслужава си да украсим нашето работно и учебно място с тях. Всичко от което се нуждаете е малко цвете на бюрото, което ще привлече погледа ни и ще ни мотивира да продължим да работим. Използвайте този съвет, ако се борите със забавяне на работата и липса на мотивация за действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com