Защо трябва винаги да сваляте бижутата си преди лягане

12609
Защо трябва винаги да сваляте бижутата си преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас имат специални бижута, с които никога не се разделят. Понякога сме твърде уморени да сваляме всички пръстени и гривни преди сън. Ето няколко основателни причини, които ще ви накарат винаги да ги свалите, когато си лягате.

1. Сутринта е трудно да си свалите пръстена

Може би сте забелязали, че сутрин ръцете и пръстите ви са малко по-големи. Това се случва, защото докато лежим през нощта, флуидите укрепват тъканите в тялото, което причинява надуване на ръцете. Ако спите с пръстен, сутрин ще ви е по-трудно да го свалите. Ще ви се наложи да ползвате течен сапун или олио, или дори да сложите ръката си на ледена вода да облекчите отока.

КАК И КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ЧИСТИТЕ БИЖУТАТА СИ

2. Пречат на съня

Спането с колие на врата може дори да е опасно, особено ако имате навика много да се въртите. Верижките могат да се заплетат в косата или да се увият около врата ви, което  пречи на съня. Ако любимото ви колие е с висулки, те могат да ви прободат и да ви събудят. Ако не може да си представите, че ще свалите любимото си бижу през нощта, изберете такова, което няма да пречи на съня ви, като например огърлици, изработени от меки и пластични материали.

5 доказателства, че е полезно да спиш без дрехи

Съвсем условно, хората могат да бъдат разделени на два типа - онези, които предпочитат да спят облечени и онези, който обичат да си ляг...

3. Дразнят кожата

Някои материали, с които се изработват бижута, като никел, могат да причинят алергични реакции и да доведат до зачервяване и сърбеж на кожата. И макар златото и среброто са по-безопасен вариант, имайте предвид, че често златните и сребърните бижута съдържат други метали. Ако имате чувствителна и склонна към алергии кожа, уверете се, че златните ви бижута са с 14-каратова или по-висока проба. По-високата проба означава по-чисто злато и по-малка вероятност за алергични реакции.

4. Ушната ви мида може да увисне

Спането с тежки обеци на ушите води до дискомфорт по време на сън и може да доведе до увисване на долната част на ушната мида. Ушните миди губят еластичността си с годините и, ако не им осигурите време за почивка и свободно дишане през нощта, може да увиснат. Носенето на обеци през нощта причинява и лош мирис на ушните миди. Мастният секрет себум в комбинация с мъртвите кожни клетки, води до неприятна миризма.

5. Причиняват разпространение на бактерии

Защо усещаме как падаме в съня си

Случвали ли ви се е да се събуждате рязко посред нощ, да скачате уплашено от леглото, защото ви се струва, че сте падате в бездна. Усещ...

Ако не свалите бижутата си, за да ги почистете добре, любимите ви обеци и колиета се превръщат в развъдник на микроби. Пръстените служат като влажни дупки и създават идеална среда за развитие на бактериите.

6. Не е добре и за самите бижута

Макар много хора имат навика да спят с годежния пръстен или брачна халка, по-добре е да ги свалите преди сън, за да им осигурите най-добра форма. Ако спите неспокойно, може да си ударите бижуто в леглото или нощното шкафче и да го смачкате. Ако се въртите, може някое от зъбчетата на синджирчето да се закачи на чаршафа или пижамата и да се откача. Освен това, ако спите с бижутата си, може да потъмнеят, тъй като по време на сън ние се потим, а потта замъглява блясъка им. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com