Защо трябва винаги да сваляте бижутата си преди лягане

12751
Защо трябва винаги да сваляте бижутата си преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас имат специални бижута, с които никога не се разделят. Понякога сме твърде уморени да сваляме всички пръстени и гривни преди сън. Ето няколко основателни причини, които ще ви накарат винаги да ги свалите, когато си лягате.

1. Сутринта е трудно да си свалите пръстена

Може би сте забелязали, че сутрин ръцете и пръстите ви са малко по-големи. Това се случва, защото докато лежим през нощта, флуидите укрепват тъканите в тялото, което причинява надуване на ръцете. Ако спите с пръстен, сутрин ще ви е по-трудно да го свалите. Ще ви се наложи да ползвате течен сапун или олио, или дори да сложите ръката си на ледена вода да облекчите отока.

КАК И КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ЧИСТИТЕ БИЖУТАТА СИ

2. Пречат на съня

Спането с колие на врата може дори да е опасно, особено ако имате навика много да се въртите. Верижките могат да се заплетат в косата или да се увият около врата ви, което  пречи на съня. Ако любимото ви колие е с висулки, те могат да ви прободат и да ви събудят. Ако не може да си представите, че ще свалите любимото си бижу през нощта, изберете такова, което няма да пречи на съня ви, като например огърлици, изработени от меки и пластични материали.

5 доказателства, че е полезно да спиш без дрехи

Съвсем условно, хората могат да бъдат разделени на два типа - онези, които предпочитат да спят облечени и онези, който обичат да си ляг...

3. Дразнят кожата

Някои материали, с които се изработват бижута, като никел, могат да причинят алергични реакции и да доведат до зачервяване и сърбеж на кожата. И макар златото и среброто са по-безопасен вариант, имайте предвид, че често златните и сребърните бижута съдържат други метали. Ако имате чувствителна и склонна към алергии кожа, уверете се, че златните ви бижута са с 14-каратова или по-висока проба. По-високата проба означава по-чисто злато и по-малка вероятност за алергични реакции.

4. Ушната ви мида може да увисне

Спането с тежки обеци на ушите води до дискомфорт по време на сън и може да доведе до увисване на долната част на ушната мида. Ушните миди губят еластичността си с годините и, ако не им осигурите време за почивка и свободно дишане през нощта, може да увиснат. Носенето на обеци през нощта причинява и лош мирис на ушните миди. Мастният секрет себум в комбинация с мъртвите кожни клетки, води до неприятна миризма.

5. Причиняват разпространение на бактерии

Защо усещаме как падаме в съня си

Случвали ли ви се е да се събуждате рязко посред нощ, да скачате уплашено от леглото, защото ви се струва, че сте падате в бездна. Усещ...

Ако не свалите бижутата си, за да ги почистете добре, любимите ви обеци и колиета се превръщат в развъдник на микроби. Пръстените служат като влажни дупки и създават идеална среда за развитие на бактериите.

6. Не е добре и за самите бижута

Макар много хора имат навика да спят с годежния пръстен или брачна халка, по-добре е да ги свалите преди сън, за да им осигурите най-добра форма. Ако спите неспокойно, може да си ударите бижуто в леглото или нощното шкафче и да го смачкате. Ако се въртите, може някое от зъбчетата на синджирчето да се закачи на чаршафа или пижамата и да се откача. Освен това, ако спите с бижутата си, може да потъмнеят, тъй като по време на сън ние се потим, а потта замъглява блясъка им. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно