Зелени решения и иновации за обновяване на средата представиха общините

2438
Зелени решения и иновации за обновяване на средата представиха общините
Снимка: НСОРБ

Кметове на редица български общини представиха своите „зелени“ решения и иновации за обновяване на средата. Това стана по време на двудневен форум, организиран от Националното сдружение на общините в Република България  в курорта "Албена". Събитието бе част от Конференцията за бъдещето на Европа -  цялостен процес по преосмисляне на бъдещето на Европейския съюз като общност на независими държави.

По време на форума се наблегна на тезата, че зелената сделка е една от най-мащабните политики на ЕС не само защото е свързана с извеждането на проблемите по опазването на околната среда на преден план, но и защото изисква дълбоко преосмисляне и цялостна трансформация на всички обществени сфери.

Един от лидерите по комплексно прилагане на политиките за устойчиво развитие на местно ниво е община Габрово. За постиженията на местната власт в сферата на енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в обществения транспорт, разделното събиране на отпадъците и кампании с гражданите общината бе отличена с екологичната награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“ за 2021 г.

 

 

Кметът на Габрово Таня Христова представи подхода на общината към цялостното екологично обновяване. Тя бе един от основните панелисти в конференцията „Зелени решения и иновации за обновяване на средата“.

Председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова заяви, че през последните години община Бургас инвестира значителен собствен и привлечен ресурс за трайно въвеждане на зелени политики и умело използва съвременни технологични решения не само за популяризиране на направеното, но и за ангажиране на гражданите.

 

 

С европейски средства е изграден Център за ремонт и подготовка за повторна употреба на мебели. След реновиране мебелите стават отново годни за употреба - нагледен пример за прилагане на принципите на кръговата икономика в управлението на отпадъците на общинско ниво.

Зелената платформа на Бургас е един от инструментите за насърчаване на разделното събиране и работеща система за справяне с едрогабаритните отпадъци.  

Община Кърджали вече работи по нов подход в градското обновяване. Според кмета Хасан Азис идеите за това как да изглеждат и какви функции да имат 40 зони на града ще дойдат от самите граждани. По думите му този подход е широко подкрепян от Европейската комисия и Европейския парламент и е същностният елемент в концепцията „Новият европейски баухаус“.  

 

 

Златица, Поморие и Пловдив с отличия за развитие на местното самоуправление

Три общини бяха отличени тази вечер за приноса си в развитието на местното самоуправление. Това се случи по време на тържествената цере...

„Преди още Планът за възстановяване и устойчивост да е поел към Брюксел, община Белене вече отвори пътя на водородното гориво в обществените сгради. В Деня на Земята - 22 април 2021 г., община Белене официално даде старт на мащабна програма за въвеждане на водородно гориво в отоплителните системи на общинските сгради. Инсталацията работи в сградата на общинската администрация, но амбицията на местната власт е да включи и други общински сгради в програмата „Водородна община за зелено бъдеще“.

„Съвременните технологични решения също са неделима част от усилията за намаляване както на разходите, така и на вредните емисии“, заяви кметът на Белене Милен Дулев.

 

 

Actualno.com е "Гласът на общините" за 2021 година (ВИДЕО)

Сайтът Actualno.com беше отличен с наградата "Глас на общините“ от Националното сдружение на общините в България. Това се случи н...

Според кмета на Враца Калин Каменов дигиталните технологии не са вече само начин да бъдат спестени време и усилия. Техният потенциал все по-активно се използва за контрол и управление на сложни системи, които не са подвластни на човешките сетива.

„Една от тези системи е градският транспорт със своите множество артерии, различни видове участници в движението, всеки с отделна степен на приоритетност и специфични изисквания за натовареност и т.н.  Община Враца вече активно работи по създаването на интелигентна система за управление на градската среда и гледа с достатъчно самочувствие към превръщането на общината в дигитален хъб за региона. Враца вече се включва и в инициативата на Европейската комисия „Интелигентни градове“, посочи градоначалникът. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com