Знаете ли, че различния цвят ябълки спомага при различни заболявания?

6230
Знаете ли, че различния цвят ябълки спомага при различни заболявания?
Снимка: iStock

Пресните, узрели, ароматни ябълки са изключително вкусни и здравословни за хората. Нищо чудно, че дори Хипократ каза, че ако ядете по една ябълка на ден, няма да се разболеете. Великият Авицена също твърди, че една ябълка на гладно всяка сутрин удължава младостта и дава сила.

И днес лекарите казват, че трябва да включите плодове и особено ябълки в диетата си. В допълнение, ябълките са достъпни за почти всички, те се съхраняват добре и в съвременния свят има няколкостотин различни сорта и всеки може да избере по свой вкус.

Този плод укрепва имунната система, поддържа постоянно ниво на кръвната захар, укрепва кръвоносните съдове и дори почиства зъбите. Има дори специални ябълкови диети, които ви позволяват да отслабнете с няколко килограма за няколко дни.

Напоследък обаче има тенденция, да има спорове за това, какъв цвят ябълки са по-полезни за здравето на човек. Потърсихме отговори на този въпрос.

Кои ябълки са по-здравословни: червени, зелени или жълти?

Невъзможно е да се отговори недвусмислено на този въпрос, тъй като всички ябълки са здрави. Особено ако се отглеждат без ГМО и химически торове. Но по цвят те се различават поради различното количество оцветяващ пигмент в кората им.

Зелени ябълки

Зелените ябълки се считат за най-хипоалергенните. Мнозина твърдят, че съдържат много повече желязо от другите сортове. Но е много възможно това да е по-скоро погрешно мнение, защото не е научно доказано.

Всъщност в наши дни производителите на плодове отиват на различни нечестни трикове, за да запазят реколтата възможно най-дълго и да я продадат възможно най-скъпо. Следователно се случва ябълките, които са престояли няколко дни, да запазят същия идеален лъскав вид. Естествено, това е в резултат на използването на различни нездравословни препарати и други.

Но понякога думата зелено означава неузрели, кисели плодове, които намаляват скулите с киселина. Но този кисел вкус не е от излишъка на желязо, а от огромното съдържание на ябълчна киселина.

Червени ябълки

Червените ябълки са изключително апетитни и съдържат голямо количество оцветяващи пигменти, които могат да предизвикат алергични реакции, особено при деца. Освен това те трябва да се консумират с повишено внимание от хора със стомашно-чревни проблеми или проблеми с горните дихателни пътища.  Този цвят ябълки най-добре прочистват и стомашно-чревната система.

Жълти ябълки

Жълтите ябълки не са толкова алергични, колкото червените ябълки. Но те също трябва да се консумират с повишено внимание от хора, склонни към възпалителни процеси в белите дробове и бронхите. Именно тези ябълки са най-полезни за хора с проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. 

Но най-вкусните и здравословни ябълки растат точно на вашия градински парцел и върху онези ябълкови дървета, които сте засадили и отгледали сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com