Знаете ли какво е пране на пари?

9958
Знаете ли какво е пране на пари?
Снимка: iStock

Да си представим, че дилър на оръжие или наркотици, или просто крадец на държавно имущество, е натрупал много пари. Не може да ги сложи в банката, защото НАП ще го хванат. За това си купува частен самолет или малка яхта или нещо друго скъпо. Има пари, няма къде да ги вложи, но не може и да ги използва. Трябва или да симулира, че е спечелил от лотария, или хитро да инвестира в легален бизнес, така че следите им да се губят.

Произход на термина „пране на пари“

10 лесни начина да разпознаем фалшивите пари

Фалшифицирането на банкнотите е едно от най-старите престъпления. Дори на първата българска банкнота с номинал от 20 лв., емитирана пре...

Изразът се появява през 20-те години на миналия век в Съединените щати: смята се, че американската мафия по това време отваря „пране на пари“, за да легализира незаконните доходи. Няма истински доказателства за това, но терминът е станал широко използван.

Практика за „пране на пари“

Методите за пране на пари са много разнообразни и престъпниците притежават въображение и креативност. Например, киното може да се използва за легализиране на мръсни пари: например известният филм „Вълкът от Уолстрийт“ беше включен в подобен скандал. Този метод беше активно използван: през 90-те години на миналия век организираните престъпни групи тясно си сътрудничиха с независими филмови студия.

Видеоигрите се използват и за пране на пари: престъпниците купуват игрова валута, използвайки откраднати данни от банкови карти и след това ги продават на играчи за истински пари.

Колко струват старите български пари

Колекционирането на стари банкноти и монети е страст, която практикуват мнозина у нас. Освен хоби, старите пари могат да носят и сериоз...

Панамските документи (изтичане на поверителни документи през 2015 г. от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca) предизвикаха голяма вълна от разкрития. Оказа се, че държането на офшорни акции лично или чрез тръстове и фондации също може да укрие доходи от престъпна дейност. Затова банките и брокерите затегнаха проверката на клиентите. Тяхната задача е да определят крайните бенефициенти на офшорните компании и източника на доходите им. Ако не е възможно да се потвърди произхода на имота, на такъв клиент се отказва сделката.

Легализирането на незаконни доходи е прикриване на произхода на доходите от престъпна дейност – „пране“ на пари, получени в резултат на незаконна дейност. Можете да легализирате собствения си доход или дохода на друго лице.

Схемите за пране на пари могат да варират по своята сложност. Те могат да включват различен брой лица или вериги от компании. Те могат да бъдат базирани само в една или няколко държави и да използват система за офшорни сметки. Всички те обаче извършват една и съща дейност: затрудняват идентифицирането и доказването, че тези приходи са придобити по престъпен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com