Знаете ли какво е старото име на Гоце Делчев?

41135
Знаете ли какво е старото име на Гоце Делчев?
Снимка: Eola / CC BY-SA 4.0

Гоце Делчев, полегнал в подножието на Пирин, е град в Югозападна България, наследник на древен град, основан от римския император Траян през II век. Дългогодишната и богата история на града предполага, че той е сменял имената си и отговорът на въпроса кое е старото име на Гоце Делчев не е еднозначен. Градът е носел различни имена през вековете.

Старото име на Гоце Делчев

Знаете ли какво е старото име на Ловеч?

Град Ловеч, разположен в Предбалкана в централната част на Северна България, е едно от най-старите населени места у нас, един от първит...

Най-древният град, съществувал в района на Гоце Делчев, е основан през II век и носел името Никополис ад Нестум, което в буквален превод означава от латински език „Град на победата“. Този град е бил основан на мястото на тракийското селище Александрополис през 106 година. Вероятно можем да твърдим, че старото име на Гоце Делчев е именно Никополис ад Нестум, макар да не е бил онзи град в точните настоящи граници на сегашния.

Наследник на Никополис ад Нестум е именно град Гоце Делчев, но е познат в онези години под друго име – Неврокоп, на турски Nevrâkop, Неврякоп, което име градът носи чак до 1951 година. Неврокоп също е старото име на Гоце Делчев. В буквален превод Неврокоп означава „лице, което гледа“, а в преносен ще рече „зърнево“ от глагола зървам, съзирам. Варианти на старото име на Гоце Делчев, които са познати и използвани, са: Неврекуп, Неврекуб.

Градът е познат като архиепископско седалище до XI век, като първото съобщение,  което срещаме Неврокоп като епископия, е от 1365 г. – тоест от периода на османското нашествие в земите на България. Неврокоп е и едно от най-големите селища в района и културен център в периода, в който е завладян от турците и е под османска власт. Интересен факт, който ще събуди любопитството ви освен кое е старото име на Гоце Делчев е и че градът е освободен от Османско иго по време на Балканската война и негов пръв кмет става поетът Пейо Яворов.

Произход на съвременното име на град Гоце Делчев

Знаете ли какво е старото име на Асеновград?

Градът на Асеня, както наричат Асеновград, е най-големият необластен град в България и най-големият град в Родопите, известен с уникалн...

Съвременното си име Гоце Делчев носи от 1951 година. Произходът на името е ясен и по въпроса няма различни мнения, изследвания или хипотези, както е при други български градове. Градът е кръстен на Гоце Делчев – български революционер, участник  в Българските македоно-одрински революционни комитети. Градът не е бил роден за революционера, но това не следва да ни учудва, тъй като неговото име носят и редица селища в Македония, както и улици, училища и сгради на културата у нас.

Любопитен факт е, че е правен опит за възвръщане на старото име на Гоце Делчев и преименуването му на Неврокоп. Това се е случило през 1991 г., когато с гласовете на Общинския съвет в Гоце Делчев е взето решение за връщане на историческото име на града – Неврокоп. Президентът (д-р Желю Желев по онова време) обаче не издава подобен указ и градът остава с името Гоце Делчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com