Знаете ли какво е старото име на Несебър?

21304
Знаете ли какво е старото име на Несебър?
Снимка: iStock

Несебър е сред най-древните градове на континента. Възникнал преди 3200 години като тракийско селище, днес градът е пъстра симбиоза от модерно и древно, история и култура, лукс и усещане за безвремие и предлага неповторима атмосфера и идеални условия за морска почивка.

Кое е старото име на Несебър?

Кога се използва интернет в България за първи път?

Помните ли кога за първи път използвахте компютър, а интернет? Днес ще ви разкажем за това кога се е използва в интернет в България за ...

 Като древен град съвсем естествено Несебър е променял многократно името си. През VI век пр.Хр. старото име на Несебър е Месамбрия. Наричали го още Месамбрия Понтика, както и „Мелсамбрия“, което ще рече „град на Мелса“. Мелса е тракийски владетел, основател на селището, и с него свързваме произхода на старото име на Несебър. Според други източници името на този тракийски владетел е Менас, като отново произходът на старото име на Несебър е свързано с името на този владетел. Понтика пък произхожда от начина, по който звучало името на Черно море на гръцки – Понтос Евскинос. Тоест Месамбрия Понтика би следвало да рече града на Мелса на Черно море.  Градът се развивал добре, имал две отлични пристанища и сечал свои монети, пазели го крепостни стени, а разцветът си достигнал няколко века по-късно – около II век  пр.Хр.

През 1 век пр.Хр. Месамбрия е завладян от римляните, които му дават и ново име – Месемврия. В гръцки хроники това старо име на града се среща и като Месембрия. Старото име на Несебър е Месемврия до 812 година, когато градът е завладян от българите по времето на хан Крум. Първите писмени сведения за Несебър, в които се споменава с това си име, с което градът официално е познат и днес, са от времето на цар Симеон Велики, но вероятно градът получава това си наименование и по-рано.

Съществуват различни теории за произхода на старото име на Несебър освен тези, които вече споменахме. Думата bria, която е част от старото име на Несебър, е с тракийски произход и означава град. Според някои автори е съществувал тракийски бог-конник, наричан  Mezen. Mezenе се превеждало като жребец и конник, а Mesembria според тези автори произхожда от  Mezen и bria, тест град на бога-конник.

Какъв е произходът на името Несебър?

Кое е най старото дърво в България?

Най-старото дърво в България е на близо 1700 години. Това дърво е и най-старото широколистно дърво в Европа. Дървото от семейство дъбов...

След като разбрахте какъв е произходът на старото име на Несебър, вероятно сте любопитни откъде идва съвременното му название. Градът е познат като Несебър още по времето на цар Симеон Велики или поне от този период са писмените сведения, в които го откриваме за първи път кръстен така. Интересен факт, свързан с името на града, е, че е имало град Нишапур в Персия, а това напълно припокрива начина, по който името на град Несебър звучи на персийски.

Днес Старият Несебър пази в гърдите си история, култура и артефакти, привличащи туристи от целия свят. Градът е обявен за археологически и архитектурен резерват и е в списъка на ЮНЕСКО като паметник на културата със световно значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com