Знаете ли какво е старото име на Осло?

23118
Знаете ли какво е старото име на Осло?
Снимка: iStock/Guliver

Осло е една от най-големите столици в света. Намира се в северния край на живописния залив на Ослофиорд. Заема площ от 454 кв.км и обхваща 40 острова, 343 езера, 242 кв.км гори и над 8 кв.км паркове и спортни съоръжения. На тази огромна територия живеят едва 630 000 души.

Кратка история

Градът е основан през 1049 г. от норвежкия крал Харалд III.
Обявен е за столица на Норвегия около 1300 г. По това време започва строителството на крепостта Акерсхус, която днес е главна атракция в Осло. През 1397 г. кралствата на Норвегия, Швеция и Дания сключват т.нар. Калмарски съюз, в който Дания играе водеща роля. Монарсите се заселват основно в Копенхаген и Осло губи значението си, като се превръща в провинциален център.

През 1624 г. Осло е унищожен от голям пожар. Кралят на Дания и Норвегия Кристиян IV се заема с възстановяването на града. Започва изграждане на нов град със сгради от камък и широки улици. През 1824 г. се сключва съюз между Норвегия и Швеция и в Осло започва мощен политически и икономически подем. Норвегия постига независимост през 1905 г., като разтрогва съюза с Швеция.

През юли 2011 г. в Осло се извършват 2 последователни терористични атаки срещу правителството и политически летен лагер в Норвегия от крайно десния антиислямист и терорист Брейвик. Въоръжен стрелец, облечен като полицай, започва стрелба и убива 68 души, включително лични познати на министър-председателя в отговор на евентуална ислямизация на Европа.

Кой е най-студеният град на планетата? Отговорът ще ви изненада

Знаете ли кои са старите имена на Осло?

Старото име на Осло е Кристияния. Градът се нарича така от 1624 г. на името на краля на Датско-норвежката уния Кристиян IV. Именно той построява новия град след пожара и му дава ново име. По това време с името “Осло” се наричали бедните предградия, където бил разположен старият град. Кристияния бързо напредвала и се превърнала в най-големият град, изпреварвайки Берген.
През 1925 г. градът отново връща оригиналното си име Осло и бързо се възстановява след Втората световна война.

Българска следа в името на Осло

Не се знае точно какво означава името “Осло”. Една от теориите е, че идва от старонорвежки език и на него е кръстена голяма ферма, създадена от първите заселници.

По-романтично е обяснението за връзката между основателя на града Харалд Хардроде и голямата му любов - българската принцеса Радослава, наричана Ослава. В книгата на Кристофър Бъкстън “Радослава и викингският принц” се разказва за внучката на българския цар Самуил - Радослава и връзката й с принц Харалд, който кръщава града на любимата си Ослава.  

Любопитни факти за Осло

1. По-голямата част от територията на града се състои от гори.

Обширни девствени гори ограждат урбанистичното сърце на страната, а до тях може да се стигне само за половин час с обществен транспорт. Тук могат да се срещнат различни животински видове като рисове, вълци, бобри, мишки и елени.

2. Осло е обявен за “Европейска зелена столица” за 2019.

Норвегия може да е един от най-големите производители на газ и петрол, но столицата извършва истинска зелена революция. Общинският съвет на Осло изготви план, чиято цел е до 2030 г. да се намалят емисиите на парникови газове с 95%.

3. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Любопитни факти за каталунската столица Барселона, които ще ви удивят

4. Коледното дърво на площад “Трафалгар” е подарък от Осло.

Всяка година от 1947 г. Осло подарява коледно дърво на Лондон, с което изразява своята благодарност на Великобритания за подкрепата по време на Втората световна война. Дървото, обикновено 50-60-годишен смърч, се избира предварително сред гъстите гори около града. 

5. Град на островите

Центърът на града и по-голямата част от жилищните квартали са на сушата, но на територията на Осло има 40 острова. Някои от тях могат да се посетят с ферибот, който се движи на всеки час през активния летен сезон. Много местни жители имат малки вилички на островите и там прекарват ваканциите си.

6. В Осло има най-много електрически автомобили.

Благодарение на политиката за насърчаване използването на електрически автомобили, Норвегия води класацията по брой електрически автомобили. В града има над 50 000 регистрирани такива. Зарядни станции има не само на улиците, но и в много апартаменти.

7. Почти половината от боклука на града се рециклира.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com