Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

76041
Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?
Снимка: Khan Omurtag / CC0

Стара е историята на Стара Загора, стара колкото първите неолитни селища, възникнали тук през 5–6 век пр. Хр. Градът е не само един от най-старите в България, но и в Югоизточна Европа. Дългото съществуване предполага не само богата история, но и многократна смяна на имената на селището. Знаете ли кое е най-старото име на Стара Загора и защо е наречена така?

Старите имена на Стара Загора

Както вече споменахме, старото име на Стара Загора не е едно, така че ще ви разходим из миналото на града, за да ви запознаем с всички негови предишни имена. След неолитните селища на мястото на града се издига през 4 век преди новата ера селище, кръстено от Филип Македонски Берое. Римляните променят това име на Августа Траяна през 1 век след Христа. Византийците го наричат Ирея и Иринополис на името на византийската императрица Ирина, която го е преименувала, влизайки  с войските и сина си в града. Това не е единственият град в България, кръстен някога на нея. По времето на хан Тервел старото име на Стара Загора е Боруй. Българите го кръщават така от видоизмененото византийски име Берое, като бору означава крепост. Други автори сочат, че произходът на това име е свързан с хан Крум, който го кръщава Феруй, а населението го наричало Боруй от Берое.

Знаете ли какво е старото име на Ловеч?

Турците по време на османското робство прекръщават града на Загра Антик, което означава  стара, древна крепост, а след това го наричат Ески Загра.

Старото име на Стара Загора, известно последно преди новото и официално използвано и днес наименование, е Железник. Изборът на името и смяната е по инициатива на учителите, а решението е взето от елита на града. С името Железник градът е познат от 1854 година до 1870 година, когато е наречен Стара Загора. Градът е сред малкото български градове, които са преименувани преди Освобождението, и първият български град, който още по време на турското робство сменя своето турско име с ново – българско – Стара Загора.

Знаете ли какво е старото име на Перник?

Произход на старото име на Стара Загора Берое и Августа Траяна

Берое се среща и като Верон, както и като производните имена Бероне, Берея. Това старо име на града произхожда от траките и означава желязо. Името Августа Траяна произхожда от името на император Траян – един от най-могъщите и велики императори на Римската империя, считан за основател на града. В онези времена не е изключение селищата да се кръщават именно на имената на царе, светци и императори. Градът е имал правото да сече свои собствени монети. Първата част от старото име на Стара Загора – Августа, произлиза от латински език и означава възвишен, великолепен и е било използвано като нарицателно име към титулуването на византийски императори.

Произход на името Стара Загора

Вероятно искате да научите повече и за произхода на името Стара Загора. Той е славянски, а Стара Загора означава „зад гората“, „зад планината“ като това е свързано с местоположението на града. Произходът на името е свързан и с вече съществуващата област Загоре, която е дала името на Стара Загора и Нова Загора. Областта Загоре е известна още и като Загоре и Загория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com