Знаете ли какво е старото име на Видин?

67872
Знаете ли какво е старото име на Видин?
Снимка: Lilia Borissova / CC SA 1.0

Градът, известен със своята 23-вековна история – Видин, средновековна българска столица от XIII-XIV век, възниква на това място като селище още през старокаменната епоха. Археологични находки, открити в пещери в района на днешния град, свидетелстват за това. Многовековната история на Видин предполага и многократна смяна на името на града. Старото име на Видин, с което възниква като селище, основано от келтите през 3 век пр.Хр., е Дунония.

Произход на старото име на Видин

Името Дунония, с което първо е известно селището, съществувало на мястото на днешния град, произхожда от келтски език и означава в превод високо и укрепено място. Такова било селището на мястото на днешния Видин и името му идеално описвало местоположението и същността му. След келтите на мястото на селището римляните построяват крепостен град, който наричат Бонония. Произходът на старото име на Видин Бонония е от латински език. Самият град е бил разрушен и обезлюден, като за последен път срещаме старото име на Видин Бонония споменато от Теофилакт Симоката през VII в. Със старото име на Видин – Бонония селището е било част от римските провинции Горна Мизия, Мизия и Крайбрежна Дакия до 46 година.

Други стари имена на Видин и техният произход

Градът се е наричал още Донавия (на тракийски език), Бъдин до XI век, а след това  Бдин (на среднобългарски език), Видини (на средногръцки), Будин (на маджарски), както и с няколко наименования, производни на посочените, на които няма да се спираме подробно. Когато говорим за старото име на Видин, следва да имаме предвид, че българите и византийците например го наричали по различен начин, както и че старото име на Видин не е било едно. За българите градът бил Бдин или Бъдин, а старото име на Видин, дадено от византийците – Видини, напомня повече на настоящото официално име на града.

Произход на името на град Видин

Името, което градът е носел, преди да стане известен като Видин, е Бъдин. Някои автори свързват произхода на името Бъдин с  името на Крумовия син хан Будим. По-късно фонетичният състав на наименованието се изменя от Будим в Бдим и Бдин, а след това и на Видин. През 10 век за първи път срещаме записан града именно с настоящото му име Видин. По този начин са го записали гръцките летописци в своите средновековни хроники.

Според акад. проф. д-р Анастас Иширков, който е автор на статии, посветени на различни въпроси на топонимията и на произхода на наименованията на редица български села и градове, градът е наследник на крепостта Бонония – старата римска крепост, като от това име с течение на времето е произлязла формата Бодония, от нея на свой ред –  средновековното българско име Бъден или Бдин, което става основа за гръцкото наименование Видин, с което познаваме града и днес.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com